Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Discriminatie – het komt meer voor dan je denkt!

A picture
© fotolia.com - Kwest
In de EU moet iedereen eerlijk behandeld worden, maar discriminatie komt nog steeds voor in allerlei vormen, die niet altijd eenvoudig te herkennen zijn.

Het is illegaal om te discrimineren op grond van leeftijd, handicap, geslacht, ras, geloof of seksuele voorkeur. Slechts een derde van de EU-burgers is goed op de hoogte van zijn rechten. Het is dus belangrijk meer te weten te komen over je rechten en plichten. Hoe meer je erover weet, hoe beter je discriminatie kunt bestrijden.

 

Kom in actie!

Amnesty International biedt verschillende mogelijkheden om je in te zetten tegen discriminatie. Je kunt de webacties mede-ondertekenen, commentaar geven op het blog en/of lid worden.

Je kunt je eigen sociale netwerken inzetten om een einde te maken aan de uitsluiting van gehandicapten.  End Exclusion stelt voor tweets naar EU-politici te sturen, je favoriete video's over integratie en handicaps te delen of je eigen video te maken.

 

Vormen van discriminatie

Er is sprake van directe discriminatie als een persoon slechter wordt behandeld om een reden die er niet toe doet, zoals zijn of haar afkomst, geloof of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele voorkeur. Voorbeeld: een winkeleigenaar weigert een gekwalificeerde kracht in dienst te nemen omdat die een bepaalde etnische achtergrond heeft.

Er is sprake van indirecte discriminatie als regels die neutraal lijken, in de praktijk bepaalde groepen benadelen, tenzij daar een verantwoorde objectieve reden voor is. Als bijvoorbeeld het bedienend personeel in een winkel geen hoofddeksel mag dragen, worden mensen die om religieuze redenen hun hoofd bedekken, uitgesloten.

 

Hulp zoeken

Ben je wel eens gediscrimineerd? Kijk hier wat voor hulp en advies je kunt krijgen.