Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Diskriminacija – Pogostejša, kot si misliš!

A picture
© fotolia.com - Kwest
Pravična obravnava je temeljna pravica v EU, vendar se diskriminacija pojavlja v različnih oblikah in je ni vedno mogoče enostavno opredeliti.

Diskriminacija na podlagi starosti, invalidnosti, spola, rase, veroizpovedi ali spolne naravnanosti ni dovoljena. Samo tretjina državljanov EU se zaveda svojih pravic, zato je pomembno, da spoznaš svoje pravice in odgovornosti. Če boš bolje poučen, se boš lažje boril proti diskriminaciji.

 

Ukrepaj!

Organizacija Amnesty International omogoča več načinov sodelovanja v boju proti diskriminaciji v Evropi. S svojim podpisom lahko podpreš njihove spletne akcije, daš svoj komentar na spletnik ali se v organizacijo celo včlaniš.

Proti družbenemu izključevanju invalidnih oseb lahko uporabljaš tudi družabna omrežja. V projektu Odpravimo izključevanje lahko pošlješ tvite politikom EU, pošlješ naprej svoj najljubši videoposnetek o vključevanju in invalidnosti ali celo posnameš svoj videoposnetek.

 

Oblike diskriminacije

Pri neposredni diskriminaciji je oseba zaradi nečesa nepomembnega, denimo svoje rase ali etnične pripadnosti, veroizpovedi ali prepričanja, invalidnosti, starosti ali spolne naravnanosti, obravnavana slabše kot drugi.  Na primer: lastnik trgovine ne želi zaposliti osebe z ustrezno kvalifikacijo samo zato, ker je določene rase ali etnične pripadnosti.

Pri posredni diskriminaciji pa so zaradi navidezno nevtralnih pravil, meril ali praks prikrajšani ljudje na podlagi rasne ali etnične pripadnosti, veroizpovedi ali prepričanja, invalidnosti, starosti ali spolne naravnanosti. Taka praksa je objektivno upravičena samo, če je cilj legitimen. Veleblagovnica, ki bi osebju pri delu s strankami prepovedala nošnjo pokrival, bi dejansko preprečila zaposlitev vsakomur, ki mora nositi pokrivalo zaradi verskih razlogov, denimo številnim muslimankam.

 

Poišči pomoč

Si že bil žrtev diskriminacije? Kje poiskati pomoč in nasvet.