Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Discriminarea, un fenomen mai frecvent decât credeţi!

A picture
© fotolia.com - Kwest
Dreptul la un tratament echitabil este considerat un drept de bază în UE. Cu toate acestea, discriminarea încă mai există sub diverse forme şi nu este întodeauna uşor de identificat.

Este ilegală discriminarea unei persoane pe motiv de vârstă, dizabilitate, sex, rasă, religie sau orientare sexuală. Totuşi, pentru că doar o treime dintre europeni sunt conştienţi de avantajele pe care le conferă statutul de cetăţean al UE, este important să aflăm cât mai multe despre drepturile şi responsabilităţile care ne revin. Cu cât suntem mai bine informaţi, cu atât putem să luptăm mai eficient împotriva discriminării.

 

Acţionaţi!

Amnesty International vă oferă mai multe opţiuni dacă doriţi să vă implicaţi în dezbaterea discriminării la nivel european. Puteţi să semnaţi în favoarea unor acţiuni derulate on-line, să introduceţi comentarii pe bloguri sau chiar să aderaţi la o organizaţie.

De asemenea, vă puteţi folosi de reţelele sociale pentru a pune capăt excluziunii cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. End Exclusion vă recomandă să le trimiteţi politicienilor mesaje pe Twitter, să partajaţi videoclipurile preferate pe tema incluziunii persoanelor cu dizabilităţi sau chiar să realizaţi propriul material video.

 

Forme de discriminare

Discriminarea directă are loc atunci când o persoană este tratată diferit dintr-un motiv nerelevant, cum ar fi originea rasială sau etnică, religia, dizabilitatea, vârsta sau orientarea sexuală. Exemplu: un proprietar de magazin care refuză să angajeze persoane cu o calificare adecvată pentru simplul motiv că aparţin unui anumit grup etnic.

{0>Indirect discrimination happens when apparently neutral rules, criteria or practices would disadvantage people on the grounds of racial or ethnic origin, religion or belief, disability, age or sexual orientation unless the practice can be objectively justified by a legitimate aim.<}100{>Discriminarea indirectă apare atunci când se stabilesc anumite reguli, criterii sau practici aparent neutre, dar care în realitate dezavantajează anumite persoane. Fac excepţie cazurile în care astfel de reguli sau practici pot fi justificate obiectiv.<0} {0><}0{>Exemplu:<0} un magazin mare care le interzice angajaţilor să aibă capul acoperit când servesc clienţii le împiedică de fapt să lucreze pe acele persoane care îşi acoperă capul din motive religioase, cum ar fi femeile de origine musulmană.<0}

 

Obţineţi ajutor

Vi s-a întâmplat vreodată să fiţi discriminat? Aflaţi de unde puteţi obţine ajutor şi consiliere.

Publicat: L, 15/04/2013 - 11:22


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!