Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Integratie van Roma

A picture
© shutterstock.com - Tom Wang
Er zijn 10 tot 12 miljoen Roma in Europa en de meesten daarvan zijn EU-burgers. Helaas zijn zij al generaties lang het slachtoffer van sociale en institutionele discriminatie.

De Roma zijn de grootste en oudste minderheidsgroep in Europa. Ze maken al meer dan duizend jaar deel uit van de Europese beschaving. Maar vandaag de dag zijn ze ook de etnische groep die het meest gediscrimineerd en uitgesloten wordt. Ze kunnen niet volledig deelnemen aan het economische, sociale en culturele leven en hun levensstandaard en welzijn liggen onder het gemiddelde.

 

Wie zijn de Roma?

De Roma zijn een Europees volk met Indiase wortels. Hun voorouders leefden 800 jaar geleden in de vallei van de Ganges. Tegenwoordig wonen ze verspreid over de wereld, maar voornamelijk in Europa.

"Ik beschouw mezelf in eerste instantie als mens en daarna als Serviër van Roma-oorsprong. We zijn allemaal in de eerste plaats mens, dan burger, en dan Europeaan: verspil geen tijd aan vooroordelen, er zijn zoveel interessantere dingen in het leven!"
Djordje Jovanovic, Serviër met Roma-achtergrond

 

Decennium van Roma-integratie

De Europese regeringen hebben toegezegd zich in de periode 2005 tot 2015 extra in te zetten voor de status en sociale integratie van de Roma. Regeringen, intergouvernementele en non-gouvernementele organisaties en Roma-organisaties slaan de handen ineen. De belangrijkste prioriteiten van dit initiatief zijn onderwijs, werk, gezondheid en woonruimte.

 

Studiefinanciering voor Roma

Het Roma-onderwijsfonds verleent studiebeurzen op grond van eerdere prestaties. De beurzen zijn voor één academisch jaar en kunnen verlengd worden. Met deze beurzen kunnen Romastudenten een bachelor-, master- of doctortitel halen.

Het doel is Romastudenten meer kansen te geven en hun academische internationale integratie te bevorderen.

Op de website van het fonds vind je meer informatie over het aanvragen van een beurs.

 

Doe mee met de Romajongeren

Ben je een jonge Roma of wil je gewoon meehelpen, sluit je dan aan bij het International Roma Youth Network waar organisaties uit de landen met de grootste Romapopulaties samenwerken. Ga na of er een deelnemende organisatie in jouw land is.