Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Κοινωνική ένταξη των Ρομά

A picture
© shutterstock.com - Tom Wang
Υπάρχουν περίπου 10 έως 12 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πολίτες της ΕΕ. Ωστόσο, επί γενιές ολόκληρες αντιμετώπιζαν κοινωνικές και θεσμικές διακρίσεις.

Οι Ρομά είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη μειονότητα στην Ευρώπη και, για πάνω από χίλια χρόνια, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σήμερα, όμως, αποτελούν την εθνοτική ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι Ρομά εξακολουθούν να μη συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και να στερούνται του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας που θεωρούνται φυσιολογικά στην κοινωνία όπου ζουν.

 

Ποιοι είναι οι Ρομά;

Οι Ρομά είναι ένας ευρωπαϊκός λαός ινδικής καταγωγής. Οι πρόγονοί τους εγκατέλειψαν την κοιλάδα του Γάγγη περίπου 800 χρόνια πριν. Σήμερα ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη.

"Προσωπικά, θεωρώ ότι πρώτα από όλα είμαι άνθρωπος και μετά Σέρβος υπήκοος καταγωγής Ρομά. Όλοι είμαστε πρώτα από όλα άνθρωποι, μετά πολίτες, και μετά Ευρωπαίοι: μην χάνετε τον χρόνο σας ασχολούμενοι με προκαταλήψεις. Υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε και να ανακαλύψετε στη ζωή!"
Djordje Jovanovic, Σέρβος υπήκοος καταγωγής Ρομά

 

Δεκαετία Ένταξης των Ρομά

Η Δεκαετία Ένταξης των Ρομά, από το 2005 έως το 2015, αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βελτιώσουν την κατάσταση και την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει στενή συνεργασία των κυβερνήσεων με διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών των Ρομά. Κύριες προτεραιότητες αυτής της πρωτοβουλίας είναι  η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και η στέγαση.

 

 

Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ταμείου Εκπαίδευσης των Ρομά

Οι υποτροφίες του Ταμείου Εκπαίδευσης των Ρομά παρέχονται με αξιοκρατικά κριτήρια για ένα ακαδημαϊκό έτος (με δυνατότητα ανανέωσης) σε Ρομά που σπουδάζουν για να αποκτήσουν πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.

Σκοπός των υποτροφιών είναι να προωθήσουν την ακαδημαϊκή κινητικότητα των σπουδαστών Ρομά και να στηρίξουν την ακαδημαϊκή τους ένταξη σε διεθνές επίπεδο.

Για να μάθετε τον τρόπο και τις προθεσμίες υποβολής αίτησης για υποτροφία επισκεφθείτε τη σελίδα υποτροφιών.

 

Επικοινωνήστε με νέους Ρομά

Εάν είστε νεαρός/ή Ρομά, ή απλώς επιθυμείτε να συμβάλετε στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, το Διεθνές Δίκτυο Νεολαίας Ρομά φέρνει σε επαφή οργανώσεις από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό Ρομά. Ελέγξτε αν υπάρχει τέτοια οργάνωση στη χώρα σας.

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 15/04/2013 - 11:08


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!