Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Incluziunea rromilor

A picture
© shutterstock.com - Tom Wang
În Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de rromi şi marea lor majoritate sunt cetăţeni ai UE. Cu toate acestea, generaţii întregi de rromi s-au confruntat şi continuă să se confrunte cu discriminarea socială şi instituţională.

Rromii reprezintă cel mai vechi şi mai numeros grup minoritar din Europa. De peste o mie de ani, ei sunt parte integrantă a civilizaţiei europene. Cu toate acestea, comunitatea rromă se confruntă astăzi cu cel mai ridicat nivel de sărăcie şi excluziune din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Rromii continuă să fie excluşi din viaţa economică, socială, politică şi culturală şi nu se pot bucura de standardele de viaţă şi bunăstare considerate normale în societăţile în care trăiesc.

 

Cine sunt rromii?

Rromii sunt un popor european de origine indiană. Strămoşii lor au părăsit valea Gangelui în urmă cu aproximativ 800 de ani. Astăzi trăiesc peste tot în lume, dar mai ales în Europa.

„Personal, mă consider mai întâi o fiinţă umană, apoi cetăţean sârb de origine rromă. Cu toţii suntem înainte de orice fiinţe, apoi cetăţeni şi în cele din urmă europeni: nu vă pierdeţi timpul alimentând prejudecăţile! Sunt lucruri mai interesante de făcut în viaţă!”
Djordje Jovanovic, cetăţean sârb de origine rromă

 

Un deceniu dedicat incluziunii rromilor

În perioada 2005-2015, se desfăşoară Deceniul incluziunii rromilor, un angajament politic asumat de guvernele din UE în favoarea îmbunătăţirii statutului şi incluziunii sociale a rromilor. Iniţiativa reuneşte guverne, organizaţii interguvernamentale şi neguvernamentale şi reprezentanţi de origine rromă ai societăţii civile şi vizează patru domenii prioritare: educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele.

 

Programul de burse al Fondului pentru educaţia rromilor

Fondul pentru educaţia rromilor acordă burse de merit, pe durata unui an academic (cu posibilitatea de reînnoire), studenţilor de origine rromă înscrişi la cursuri de  licenţă, master sau doctorat.

Scopul programului este să promoveze mobilitatea universitară a acestor studenţi şi să îi ajute să se integreze la nivel internaţional.

Pentru informaţii despre procedura şi perioada de înscriere, consultaţi pagina dedicată burselor.

 

Alăturaţi-vă tinerilor rromi

Dacă sunteţi tânăr de origine rromă sau pur şi simplu o persoană care doreşte să sprijine cauza acestei minorităţi, alăturaţi-vă Reţelei internaţionale a tinerilor rromi, care reuneşte organizaţii din ţările în care trăiesc cele mai mari comunităţi de rromi. Verificaţi dacă există o astfel de organizaţie în ţara dumneavoastră.