Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Romanien syrjäytymisen torjunta

A picture
© shutterstock.com - Tom Wang
Euroopassa on noin 10–12 miljoonaa romania, ja suurin osa heistä on EU-kansalaisia. Heitä on kuitenkin syrjitty sukupolvien ajan.

Romanit ovat Euroopan suurin ja vanhin vähemmistöryhmä, joka on jo tuhannen vuoden ajan ollut olennainen osa eurooppalaista yhteiskuntaa. Nykyisin romanit ovat sosiaalisesti syrjäytynein ja suurimmassa köyhyydessä elävä etninen ryhmä Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassa. Romanit eivät useinkaan voi osallistua taloudelliseen, sosiaaliseen, poliittiseen ja kulttuurielämään täysimääräisesti eikä heidän elintasonsa ja hyvinvointinsa yllä samalle tasolle kuin heitä ympäröivän yhteiskunnan.

 

Keitä romanit ovat?

Romanit ovat Intiasta peräisin oleva eurooppalainen kansa, jonka esi-isät lähtivät Gangesin laaksosta noin 800 vuotta sitten. Nykyisin heitä elää kaikkialla maailmassa, mutta ennen muuta Euroopassa.

"Itse pidän itseäni ensisijaisesti ihmisenä ja sitten romanisyntyisenä Serbian kansalaisena. Olemme kaikki ensinnä ihmisiä, sitten kansalaisia ja sitten eurooppalaisia: älä tuhlaa aikaasi ennakkoluulojen ruokkimiseen, elämässä on kiinnostavampaakin tekemistä ja löytämistä!"
Djordje Jovanovic, romanitaustainen Serbian kansalainen

 

Romanien osallisuuden vuosikymmen

Romanien osallisuuden vuosikymmen 2005–2015 on osoitus Euroopan maiden poliittisesta sitoutumisesta romanien aseman ja sosiaalisen osallisuuden parantamiseen. Viranomaiset, kansalaisjärjestöt ja hallitusten väliset järjestöt sekä romaniyhteisöt tekevät yhteistyötä romanien osallisuuden parantamiseksi. Keskeiset teemat ovat koulutus, työllisyys, terveys ja asuminen.

 

Romanien koulutusrahaston apurahat

Romanien koulutusrahaston apurahoja voivat hakea romaniopiskelijat, jotka suorittavat kandidaatin-, maisterin- tai tohtorintutkintoa. Apuraha myönnetään yhdeksi lukuvuodeksi (apurahakautta voidaan jatkaa) ja myöntämisperustana ovat hakijoiden ansiot.

Apurahan tarkoituksena on edistää romaniopiskelijoiden akateemista liikkuvuutta ja tukea heitä kansainvälisessä akateemisessa ympäristössä.

Lisätietoa hakuehdoista ja määräajoista

 

Romaninuorten verkosto

Jos olet nuori romani tai haluat tukea heitä, tutustu kansainväliseen romaninuorten verkostoon. Verkostoon kuuluu järjestöjä niistä maista, joissa suurimmat romaniryhmät (verkoston jäsenjärjestöt).