Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Van vluchteling tot vrijwilliger in Brussel.

Natalie Kontoulis and Hadi Abdul Hadi. Photographer: Lisa O'Leary
Het Tandemproject is een initiatief dat passende ngo’s zoekt voor vluchtelingen en asielzoekers die twee weken vrijwilligerswerk willen doen in Brussel.

Hadi Abdul Hadi zat in zijn derde jaar rechten aan de universiteit van Aleppo toen de oorlog uitbrak in Syrië. Hij was 22 jaar en moest zijn baan, studies en gezin achterlaten. "Ik nam de beslissing om naar Europa te komen in 2015. Toen wachtte mij een lange weg door Turkije," vertelt Hadi. "Er waren veel hindernissen en we konden alleen met smokkelaars de grens over," aldus de jonge Syriër, die nu in Brussel woont.

 

Natalie Kontoulis is medewerker van End Female Genital Mutilation, een Europees netwerk dat werkt vanuit Brussel. Genitale verminking bij vrouwen is een praktijk die in bepaalde kringen van asielzoekers in Europa nog veel voorkomt, en daarom werd er een conferentie gehouden, speciaal voor deze doelgroep. Een vriend van Natalie had haar verteld over Tandem,  en Tandem bracht Natalie in contact met Hadi, die zich een paar dagen eerder bij Tandem had gemeld. De juridische opleiding van Hadi en zijn ervaring als vluchteling bleken erg nuttig bij de organisatie van de conferentie. Voor Hadi waren de twee weken "te kort" maar hij beschouwt het toch als een waardevolle ervaring. "Ik heb kunnen kennismaken met het kantoorleven in Europa en de organisatie van vergaderingen," aldus Hadi.

 

Hadi is nu 26 en woont in de Belgische hoofdstad met zijn vader. Hij heeft een vluchtelingenstatus en een verblijfsvergunning voor vijf jaar in België. "Op de vlucht voor de oorlog grijp je elke uitgestoken hand aan. Waar ik woonde werd alles vernietigd", herinnert hij zich.  Hij volgt Franse les en hoopt zijn rechtenstudie in België te kunnen afmaken. "Ik wil graag afstuderen, advocaat worden en een nieuw leven beginnen", zegt hij vol zelfvertrouwen.

 

Het doel van het Tandem-initiatief is vluchtelingen en asielzoekers helpen om een nieuw leven op te bouwen in Brussel. Tandem ging van start op 20 juni 2016, Wereldvluchtelingendag. Sindsdien hebben 36 organisaties zich aangemeld en konden al 34 vluchtelingen vrijwilligerswerk doen bij Europese ngo's.

 

Gastorganisaties betalen een onkostenvergoeding van 25 euro per dag en een verzekering. Tandem werkt samen met het Vlaams Agentschap voor vrijwilligerswerk in Brussel voor de juridische aspecten, en verduidelijkt dat bedrijven en particulieren geen gebruik kunnen maken van de vrijwilligers.

Nadzeya Laurentsyeva and Wali Ahmad Yar at CEPS offices.

Een gesprek om de status van vluchteling te krijgen, neemt gemiddeld vier uur.in beslag. Wali Ahmad Yar had maar 15 minuten nodig. De Afghaanse journalist van 23 had een verslag gepubliceerd over de corruptie bij de Afghaanse regering. "Ik had nooit gedacht dat ik Afghanistan zou moeten ontvluchten, maar toen ik het verslag gepubliceerd had, raakte ik in conflict met de regering en de Taliban, en moest ik vluchten." Hij kreeg een visum en verliet zijn stad Ghaznī. In 2015 kwam hij in Brussel aan.

 

Nu twee jaar later is hij bijna klaar met zijn master politieke wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles en werkt hij via Tandem twee weken als vrijwilliger bij het Centre for European Policy Studies. Nadzeya Laurentsyeva, onderzoeker bij CEPS, besloot zich als medewerker bij Tandem op te geven nadat ze het werk hadden geëvalueerd van een ngo in München die asielzoekers in contact brengt met potentiële werkgevers. Wali heeft goed kunnen helpen door mensen uit Afghanistan en Pakistan in hun eigen taal telefonisch te helpen bij het invullen van de vragenlijst.

 

De jonge Afghaan heeft regelmatig contact met andere vluchtelingen, niet alleen in België maar ook in andere EU-landen. "We hebben het altijd maar over onze problemen, dus dit kan wel een positieve stimulans zijn voor mijn werk hier", aldus Wali. Zonder Tandem had Wali nooit een kans gekregen bij de internationale instellingen. Hij wist niet bij wie hij moest aankloppen en eerdere stageverzoeken waren afgewezen.

 

Nadzeya wijst erop dat Tandem er vooral op uit is om mensen met elkaar in contact te brengen. "Vaak is het niet zo moeilijk om een vluchteling aan werk te helpen." Nu Wali heeft bewezen dat hij een waardevolle bijdrage kan leveren, heeft hij volgens Nadzeya meer kans om een volwaardige stageplaats te krijgen. Ik denk dat het kan."

 

 

Gepubliceerd: Wo, 20/12/2017 - 11:46


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!