Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Uključivanje izbjeglica u rad mladih

Attendees at the Conference on the World Refugeee Day. ©EYF
Kako organizacije za mlade mogu raditi s mladim izbjeglicama? Europski forum mladih i Izviđački pokret organizirali su na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja 2017., događaj za razmjenu dobre prakse u području integracije mladih izbjeglica.

Svake se minute prisilno rasele 22 osobe. Većinu od 65 milijuna izbjeglica u svijetu čine mladi. Jedan je od njih i Abdedllbaset Alheeshan. On je bio voditelj logističkog tima u Siriji, ali je 2015. morao pobjeći zbog rata u toj zemlji. Kad je stigao u posebni prihvatni centar za izbjeglice u Bruxellesu, morao je „besposleno čekati”.  Tad je odlučio volontirati u staračkom domu kako bi usavršio znanje flamanskog jezika. Potom je saznao za  inicijativu Tandem,  kojom se izbjeglicama koji to žele omogućuje da volontiraju u NVO-ima. Nakon dva tjedna iskustva volontiranja u okviru te inicijative, dobio je posao u samoj organizaciji. Sada aktivno sudjeluje u promicanju uključivanja izbjeglica u oblikovanje politika.

 

Štoviše, govornici na događaju „Vrijeme je da se osjećaju dobrodošlima: rad mladih i uključivanje mladih izbjeglica” izrazili su ideju da bi sami izbjeglice trebali aktivno sudjelovati u politikama uključivanja te da bi trebalo prekinuti strategiju odozgo prema dolje. Gabriel Almeida, pravni savjetnik u Europskom vijeću za izbjeglice i prognanike, istaknuo je da su na pokušaje integracije izbjeglica u društvo negativno utjecali i loši uvjeti u prihvatnim centrima za izbjeglice, politike zadržavanja i nepoštovanje temeljnih prava u nekim državama EU-a.

 

Carina Autengruber, potpredsjednica Europskog foruma mladih, izjavila je da je „krajnje vrijeme da političari i vlade prekinu rasističku i ksenofobnu retoriku te počnu ulagati u uključiva, održiva društva”. Istaknula je i mobilizaciju „organizacija mladih na cijelom kontinentu kako bi se iskazala dobrodošlica ljudima koji bježe od rata i progona”.

 

Primjer je toga  Svjetska organizacija izviđačkog pokreta, koju predstavlja Andreas Tzekas. Andreas je podijelio svoje iskustvo kao jedan od 1500 izviđača koji su volontirali pri prihvaćanju izbjeglica koji su stizali na grčku obalu. „Svakom mladom izbjeglici koji je prešao granicu dobrodošlicu je zaželio jedan mladi Europljanin.” On je govorio o projektu, Vrijeme je da se osjećaju dobrodošlima, u okviru kojeg su 53 volontera radila u četiri centra za izbjeglice u Grčkoj. Tom je mladom Grku bilo važno da se „europski volonteri vrate kućama kao glasnici mira koji će govoriti o novoj perspektivi koju su pronašli pomažući izbjeglicama”.

 

Tanya Basarab iz Partnerstva za mlade EU-a i Vijeća Europe govorila je o rezultatima istraživanja svoje organizacije o radu mladih i uključivanju mladih izbjeglica u društvo. Prvo je istaknula da je od ključne važnosti mladim izbjeglicama pružiti potporu čim stignu, s obzirom na stres i traumu koje su doživjeli. Poseban problem s kojim se izbjeglice suočavaju jest čekanje pravnog odgovora o njihovu statusu, što može negativno utjecati na njihovo psihičko zdravlje. Važno je da im tijekom tog „iščekivanja” organizacije mladih daju priliku da budu aktivni i da ih saslušaju. Potvrdila je da se mladi radnici bave humanitarnim radom te da su im za to potrebne nove sposobnosti, na primjer sposobnosti za suočavanje s traumom i međukulturalne vještine.

 

Michalis Moschovakos, stručni referent u Glavnoj upravi Europske komisije za obrazovanje, mlade, sport i kulturu, istaknuo je važnost inicijative Europskih snaga solidarnosti kao načina za pokazivanje solidarnosti s izbjeglicama. Rekao je da će „za 30 godina o nama suditi ovisno o našem stavu prema ovoj migracijskoj i izbjegličkoj krizi”. Steve Parry iz Britanskog crvenog križa podsjetio je da je od 588 000 osoba koje su 2016. stigle u Britaniju azil tražilo samo njih 6,5 %. „Trebali bismo utvrditi činjenice i izbjegavati jednostrane senzacionalističke priče kojima se šire negativni stereotipi”. Zbog toga je pokrenuta društvena kampanja #factsnotfear .

 

Europska komisija nedavno je objavila „EU-ov alat za profiliranje vještina državljana trećih zemalja”To je instrument s pomoću kojeg državljani zemalja izvan EU-a mogu izraditi svoj životopis na način koji će poslodavci razumjeti. Dostupan je na arapskom jeziku, farsi i pašto jeziku (afganskom jeziku), sorani jeziku, somalskom i tigrinijskom jeziku te na svim jezicima EU-a. Čelnik Ureda Vijeća Europe za vezu s EU-om, Zoltan Taubner, istaknuo je važnost Akcijskog plana za zaštitu djece izbjeglica i migranata u Europi.

 

Organizacije mladih koje žele provoditi aktivnosti s mladim izbjeglicama mogu dobiti financijska sredstva iz programa Erasmus +  i  Europske zaklade za mlade. Informativne brošure dostupne su i na web-mjestu konferencije Putovanja u novi život.

 

Objavljeno: uto, 19/12/2017 - 15:29


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!