Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Ένταξη των προσφύγων στους τομείς δράσης των νέων

Attendees at the Conference on the World Refugeee Day. ©EYF
Πώς μπορούν οι οργανώσεις της νεολαίας να ασχοληθούν με τους νεαρούς πρόσφυγες; Στις 20 Ιουνίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και η Οργάνωση Προσκόπων διοργάνωσαν εκδήλωση σχετικά με την ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την ένταξη νεαρών προσφύγων.

Κάθε λεπτό που περνάει, 22 άτομα εκτοπίζονται με βίαιο τρόπο. Η πλειονότητα των 65 εκατομμυρίων προσφύγων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άτομα νεαρής ηλικίας. Ο Abdedllbaset Alheeshan είναι ένα από αυτά. Ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας εφοδιαστικής στη Συρία, αλλά το 2015 ο πόλεμος τον ανάγκασε να φύγει από τη χώρα του. Όταν έφθασε στο ειδικό κέντρο υποδοχής προσφύγων στις Βρυξέλλες έπρεπε να περιμένει χωρίς να κάνει τίποτα.  Αποφάσισε τότε να εργαστεί ως εθελοντής σε έναν οίκο ευγηρίας ώστε ταυτόχρονα να εξασκηθεί στα φλαμανδικά. Έτσι ανακάλυψε την  πρωτοβουλία «Tandem», η οποία διευκολύνει την εθελοντική εργασία προσφύγων σε διάφορες ΜΚΟ. Μετά από 2 εβδομάδες εθελοντικής απασχόλησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, του δόθηκε θέση στην ίδια την οργάνωση. Έχει πλέον ενεργό ρόλο στη ένταξη των προσφύγων στη χάραξη πολιτικής.

 

Μια ιδέα που εκφράστηκε από τους ομιλητές στην εκδήλωση «Time to be welcome: youth work and integration of young refugees» ήταν ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι οι κύριοι παράγοντες της ενταξιακής πολιτικής και ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στη στρατηγική «από την κορυφή προς τη βάση». Ο Gabriel Almeida, νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους, επεσήμανε επίσης ότι οι κακές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, οι πολιτικές κράτησης και η έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων από ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία.

 

Η Carina Autengruber, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, δήλωσε ότι είναι πλέον καιρός οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τη ρατσιστική, ξενοφοβική ρητορική και να επενδύσουν σε βιώσιμες κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς. Υπογράμμισε επίσης την κινητοποίηση οργανώσεων της νεολαίας σε ολόκληρη την ήπειρο για την υποδοχή των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η  Παγκόσμια Οργάνωση Προσκόπων εκπροσωπούμενη από τον Ανδρέα Τζέκα. Ο Ανδρέας μοιράστηκε την εμπειρία που έζησε ως ένας από τους 1500 προσκόπους που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα εθελοντικά στην υποδοχή προσφύγων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές. «Για κάθε έναν νεαρό πρόσφυγα που περνούσε τα σύνορα υπήρχε ένας νεαρός Ευρωπαίος που περίμενε να τον υποδεχθεί». Μίλησε για το πρόγραμμα Time to be welcome, για το οποίο εργάστηκαν 53 εθελοντές σε 4 κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα. Ένα σημαντικό στοιχείο γι’ αυτόν τον νεαρό Έλληνα ήταν ότι «οι Ευρωπαίοι εθελοντές επιστρέφουν στα σπίτια τους ως αγγελιοφόροι της ειρήνης, διαδίδοντας τις νέες προοπτικές που ανακάλυψαν βοηθώντας πρόσφυγες».

 

Η Tanya Basarab από τη Σύμπραξη ΕΕ-Συμβουλίου της Ευρώπης για τη νεολαία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωσή της σχετικά με την εργασία των νέων και την ένταξη νεαρών προσφύγων στην κοινωνία. Πρώτον, τόνισε ότι έχει καθοριστική σημασία να δίνεται στήριξη στους νεαρούς πρόσφυγες αμέσως μετά την άφιξή τους, δεδομένου του άγχους τους και των τραυματικών εμπειριών που έχουν ζήσει. Ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τους πρόσφυγες είναι η έλλειψη δραστηριότητας κατά το διάστημα που περιμένουν νομική λύση σχετικά με το καθεστώς τους, γεγονός που μπορεί να έχει  επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής είναι σημαντικό οι οργανώσεις νεολαίας να τους δίνουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και να εκφραστούν. Αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας αναλαμβάνουν ρόλους που περιλαμβάνουν ανθρωπιστικό έργο και η μετάβαση αυτή απαιτεί νέες δεξιότητες, όπως η αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων.

 

Ο Μιχάλης Μοσχοβάκος, υπεύθυνος πολιτικής της ΓΔ Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης ως μέσου έκφρασης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Δήλωσε ότι σε 30 χρόνια από σήμερα όλοι μας θα κριθούμε για τη στάση μας σ’ αυτή την προσφυγική κρίση. Ο Steve Parry από τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό ανέφερε ότι από τα 588.000 άτομα που έφθασαν στη Βρετανία το 2016, μόνο ένα ποσοστό 6,5% ζήτησε άσυλο. Πρέπει να αναζητάμε το πραγματικά στοιχεία και να αποφεύγουμε τις μονόπλευρες σκανδαλοθηρικές ιστορίες που διαδίδουν αρνητικά στερεότυπα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είπε, ξεκίνησε η κοινωνική εκστρατεία #factsnotfear .

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόσφατα το έγγραφο «Ευρωπαϊκό εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων για υπηκόους τρίτων χωρών», που αφορά την εκ μέρους υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ υποβολή του βιογραφικού τους με κατανοητό τρόπο για τους εργοδότες. Το έγγραφο είναι διαθέσιμο στα αραβικά, περσικά, παστό, σορανί, σομαλικά, τιγκρίνια καθώς και σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ΕΕ, Zoltan Taubner, υπογράμμισε τη σημασία του σχεδίου δράσης για την προστασία των παιδιών που είναι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.

 

Οι οργανώσεις νεολαίας που επιθυμούν να αναλάβουν δραστηριότητες σε σχέση με νεαρούς πρόσφυγες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από το  πρόγραμμα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Νεολαίας. Ενημερωτικό έντυπο υλικό μπορείτε επίσης να βρείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου Journeys to a New Life (Ταξίδια σε μια νέα ζωή) .

 

 

 

Δημοσιεύθηκε: Τρ, 19/12/2017 - 12:08


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!