Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

От бежанец до доброволец в Брюксел

Natalie Kontoulis and Hadi Abdul Hadi. Photographer: Lisa O'Leary
Проектът Tandem е инициатива за осъществяване на контакт между НПО и бежанци и лица, търсещи убежище, които желаят да извършват доброволческа дейност в продължение на 2 седмици в Брюксел

Когато избухва войната в Сирия, Хади Абдул Хади  е 3-та година студент по право в Университета в Алепо. Той е на 22 години, когато бива принуден да изостави работата, ученето и семейството си. „През 2015 г. реших да дойда в Европа. Пътят през Турция беше дълъг“, спомня си Хади. „Имаше много пречки и трябваше да преминаваме граница след граница с помощта на трафикант“, спомня си този млад сириец, който днес живее в Брюксел.

 

Натали Контулис е служител в областта на застъпничеството в организацията за борба с 
гениталното осакатяване на жени End Female Genital Mutilation — европейска мрежа, базирана в Брюксел. Гениталното осакатяване на жени е практика, която може да засегне някои общности, търсещи убежище в Европа, поради което бе организирана конференция, насочена към бежанците. Приятел на Натали ѝ казва за Tandem,  след което организаторите на проекта свързват Натали с Хади, който се е записал за участие няколко дни по-рано. Юридическото образование и опита на Хади като бежанец се оказват много полезни при организирането на конференцията. За Хади този опит е ценен, въпреки че 2 седмици му се струват прекалено малко. Той казва: „имах възможността да видя как се работи в европейски офис и как се организират срещи“.

 

Днес Хади е на 26 години и живее в белгийската столица с баща си. Той има статут на бежанец и разрешение за пребиваване в Белгия за 5 години. „Когато бягаш от война, хващаш всяка подадена ти ръка. Разрушиха всичко в дома ми“, спомня си той.  Младежът ходи на курс по френски и планира да завърши образованието си по право в Белгия. „Надявам се да завърша, да стана адвокат и да започна нов живот“, заявява уверено той.

 

Целта на инициативата Tandem е да се помогне на бежанци и лица, търсещи убежище, да започнат нов живот в Брюксел. Тя стартира на 20 юни 2016 г. на Световния ден на бежанците. Оттогава насам са се регистрирали 36 приемащи организации, а 34 бежанци са участвали като доброволци в тази инициатива, организирана от европейски НПО.

 

Приемащите организация предоставят на участниците по 25 евро на ден и осигуровка. Инициативата Tandem си сътрудничи с Фламандската агенция за доброволчество в Брюксел, за да се гарантира, че всички правни въпроси са изяснени и че не може да се извършва доброволческата дейност за търговски предприятия или физически лица.

 

Nadzeya Laurentsyeva and Wali Ahmad Yar at CEPS offices.

Обикновено интервюто за получаване на статут на бежанец е с продължителност 4 часа. За Уали Ахмад Яр са достатъчни само 15 минути. Този 23-годишен афганистански журналист е публикувал доклад за корупцията в правителството на Афганистан. „Никога не бях мислил да бягам от Афганистан, но след като публикувах доклада, нещата с правителството и талибаните се усложниха и трябваше да напусна страната“. Той получава виза, напуска своя град Газни и пристига в Брюксел през 2015 г.

 

Днес, две години по-късно, той е на 25 години, завършва магистърска степен по политически науки в Свободния университет в Брюксел и благодарение на Tandem прави 2-седмичен стаж като доброволец в Центъра за европейски политически проучвания. Наджея Лоренциева, научен сътрудник в центъра, решава да участва в инициативата Tandem, тъй като се занимава с оценката на работата на НПО в Мюнхен, която помага на лицата, търсещи убежище, да се свържат с евентуални работодатели. Уали е от голяма „полза при интервюирането на хора от Афганистан и Пакистан по телефона на родния им език за извършване на проучването“.

 

Този млад афганистанец постоянно е във връзка с други бежанци не само в Белгия, но и в други страни от ЕС. „Винаги говорим за нашите проблеми, така че това би могло да бъде много полезно за работата ми тук“, казва Уали. Tandem изиграва ключова роля, за да намери Уали път към международните институции, тъй като преди няма контакти и всички негови кандидатури за стаж са отхвърлени.

 

Наджея посочва, че „целта на Tandem е да дава възможност на хората да се срещат. Не е толкова трудно да се наеме бежанец“. В действителност идеите на Уали се оказват толкова ценни, че тя е уверена, че „има вероятност той да може да остане за по-дълго при нас като стажант. Струва ми се възможно“.

 

Публикувана на: вт, 19/12/2017 - 11:26


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!