Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Integrarea refugiaților cu ajutorul organizațiilor de tineret

Attendees at the Conference on the World Refugeee Day. ©EYF
Cum pot colabora organizațiile de tineret cu tinerii refugiați? La 20 iunie 2017, cu ocazia Zilei internaționale a refugiaților, Forumul european al tineretului și Mișcarea Scout au organizat un eveniment pentru a promova schimbul de bune practici cu privire la integrarea tinerilor refugiați.

În fiecare minut, 22 de persoane sunt obligate să-și abandoneze casa. În lumea întreagă sunt peste 65 de milioane de refugiați, majoritatea tineri. Abdedllbaset Alheeshan este unul dintre ei. În Siria a lucrat ca șef al unei echipe de logistică, dar în 2015 a fost nevoit să își părăsească țara din cauza războiului. Când a ajuns la centrul special pentru refugiați din Bruxelles, a trebuit să aștepte să treacă timpul.  Atunci s-a hotărât să devină voluntar la un cămin de bătrâni pentru a învăța limba flamandă. Ulterior, a descoperit  inițiativa Tandem, care îi sprijină pe refugiații dornici să participe la activități de voluntariat în cadrul ONG-urilor. După două săptămâni, Abdedllbaset a primit un post chiar în cadrul organizației. Acum are un rol activ în promovarea integrării refugiaților în procesul de elaborare a politicilor.

 

Într-adevăr, toți cei care au luat cuvântul la evenimentul „Time to be welcome: youth work and integration of young refugees” (E timpul să spunem „bun venit”: activitățile de tineret și integrarea tinerilor refugiați) au fost de părere că refugiații înșiși trebuie să devină actorii principali în politicile de integrare și că abordarea descendentă, dinspre vârf către bază, trebuie abandonată. Gabriel Almeida, consilier juridic în cadrul Consiliului european pentru refugiați și exilați, a vorbit despre condițiile precare din centrele de primire, despre politicile de retenție și despre lipsa de respect față de drepturile fundamentale manifestată de unele țări din UE, lucruri care au avut un impact negativ asupra încercărilor de a-i integra pe refugiați în societate.

 

Carina Autengruber, vicepreședintele  Forumului european al tineretului, a afirmat că „este timpul ca politicienii și guvernele să combată retorica rasistă și xenofobă și să investească în societăți durabile și favorabile incluziunii”. De asemenea, ea a scos în evidență eforturile organizațiilor de tineret de pe întregul continent care s-au mobilizat pentru a-i primi pe cei care fug din calea războiului și a persecuțiilor.

 

Un astfel de exemplu este  Organizația mondială a Mișcării Scout reprezentată de Andreas Tzekas. Andreas este unul din cei 1 500 de cercetași care s-au oferit să facă voluntariat în centrele de primire a refugiaților de pe coasta Greciei. „Fiecare tânăr refugiat care a trecut frontiera a fost întâmpinat de un tânăr european.” El a vorbit despre proiectul „Time to be welcome”, care a reunit 53 de voluntari care au lucrat în 4 centre pentru refugiați din Grecia. Ceea ce contează foarte mult pentru acest tânăr este ca „voluntarii europeni să se întoarcă la ei acasă ca mesageri ai păcii și să promoveze noua perspectivă pe care au descoperit-o ajutându-i pe refugiați”.

 

Tanya Basarab, reprezentând  Parteneriatul dintre Consiliul Europei și UE în domeniul tineretului, a făcut cunoscute rezultatele studiilor derulate de organizația sa în ceea ce privește activitățile de tineret și integrarea tinerilor refugiați în societate. Înainte de toate, ea a subliniat că este esențial ca refugiații să primească ajutor de îndată ce sosesc, date fiind stresul și traumele prin care au trecut. O altă problemă pentru refugiați este și lipsa de activitate cu care se confruntă în timp ce așteaptă un răspuns cu privire la statutul lor juridic, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății lor mintale. Pe durata acestei perioade de așteptare, este crucial ca organizațiile de tineret să le dea șansa de a fi activi și de a se face auziți.  Tanya Basarab a recunoscut faptul că lucrătorii de tineret desfășoară activități umanitare și că această tranziție necesită noi abilități, cum ar fi competențele interculturale și capacitatea de a depăși traumele.

 

Michalis Moschovakos, responsabil cu politicile la Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură din cadrul Comisiei Europene, a subliniat importanța  Corpului european de solidaritate ca inițiativă care le permite participanților să își manifeste sprijinul față de refugiați. El a afirmat că „de acum în 30 de ani vom fi judecați cu toții după modul în care am tratat această criză a refugiaților”. Steve Parry, reprezentant al Crucii Roșii din Marea Britanie, a reamintit că, din cele 588 000 de persoane care au ajuns în Marea Britanie în 2016, doar 6, 5 % au solicitat azil. „Trebuie să ne uităm la date concrete și să evităm relatările tendențioase din tabloide care nu răspândesc decât stereotipuri negative”.  Din acest motiv, a adăugat el, a fost lansată o campanie pe rețelele de socializare  #factsnotfear (fapte, nu temeri).

 

Comisia Europeană a prezentat recent  „Instrumentul european de stabilire a profilului de competențe al resortisanților din țările terțe”, care le permite cetățenilor din afara UE să își prezinte CV-ul într-o formă care poate fi ușor înțeleasă de potențialii angajatori. Instrumentul este disponibil în limbile arabă, farsi, pashto, sorani, somaleză și tigrinya, precum și în toate limbile oficiale ale UE. Șeful Biroul de legătură cu UE din cadrul Consiliului Europei, Zoltan Taubner, a vorbit despre importanța Planului de acțiune privind protecția copiilor migranți și refugiați din Europa.

 

Organizațiile de tineret care doresc să desfășoare activități cu tinerii refugiați pot obține finanțare prin intermediul  programului Erasmus +  și al  Fundației europene pentru tineret. Materiale informative pot fi găsite și pe site-ul conferinței Journeys to a New Life (Călătorii către o viață nouă).

Publicat: M, 19/12/2017 - 09:05


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!