Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Näthat – har du blivit utsatt?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Många av oss är ute på nätet varje dag – vi är på sociala medier, mejlar, tittar på tv eller letar information. Men vad händer om du utsätts för näthat eller andra övergrepp på nätet?

Kampanjen No Hate Speech Movement uppmuntrar unga att stå upp för mänskliga rättigheter och bekämpa hatpropaganda på nätet, t.ex. rasism, homofobi, sexism och andra typer av nätmobbning).

 

Bakom kampanjen står Europarådet och tanken är att bekämpa näthat ned hjälp av just nätet. Kampanjen ska öka de ungas kunskap om hatpropaganda, lära dem att känna igen när någons mänskliga rättigheter kränks och hjälpa dem att värna sina egna och andra människors rättigheter.

 

En rapport från EU:s byrå för grundläggande rättigheter visar att minoriteter (bl.a. romer, hbti-personer och invandrare) är de som oftast utsätts för hatbrott, även på nätet. Förövarna utnyttjar att de kan vara anonyma på nätet.

 

Se kampanjvideon:

 

Vad kan du göra?

Här är fem saker du kan göra för att stödja kampanjen mot hatproganda:

 

  1. Ladda upp bilder, videoklipp eller andra budskap mot näthat.

 

  1. Har du blivit vittne till eller själv utsatts för näthat? Anmäl det genom att skicka länken till Hate Speech Watch som kartlägger näthatet.

 

  1. Följ bloggen nohatespeech. Där kan du läsa om kommande evenemang och hur du själv kan engagera dig. Du kan också följa nohatespeech på Facebook eller Twitter.

 

  1. Skriv på uppropet om en europeisk dag för hatbrottens offer den 22 juli.

 

  1. Anordna ett evenemang för att stödja den europeiska dagen för hatbrottens offer den 22 juli 2016  för att öka medvetenheten om hatbrott i ditt närområde eller land. Det kan vara i en skola, på en ungdomsgård eller på en offentlig plats.

 

 

Länkar:

Kartläggning av projekt mot hatpropaganda på nätet

Publicerad: Fre, 13/11/2015 - 12:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!