Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Si se že srečal z zlorabo na spletu?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Daudzi no mums ik dienas daļu laika pavada internetā — izmanto sociālos tīklus, apmainās ziņojumiem ar draugiem, skatās televīziju vai meklē informāciju skolai vai darbam. Bet kas notiek, ja tiešsaistē kļūsti par pāridarījumu upuri? Mnogi preživimo večino dneva na spletu – uporabljamo družbene medije, pošiljamo sporočila prijateljem, gledamo TV ali iščemo informacije za šolo ali delo. In če smo tarča zlorabe na spletu?

Mladinska kampanja No Hate Speech Movement spodbuja mlade, da se zavzemajo za človekove pravice in se bojujejo proti sovražnemu govoru na spletu (npr. rasizem, homofobija in seksizem ter druge vrste kibernetskega nadlegovanja).

 

Kampanja Sveta Evrope v boju proti spletnemu nadlegovanju tudi sama uporablja splet. Želi dvigniti ozaveščenost o sovražnem govoru med mladimi in jim pomagati prepoznati, kdaj so kršene človekove pravice, ter varovati svoje pravice in pravice drugih.

 

Poročilo Agencije Evropske unije za temeljne pravice kaže, da so manjšinske skupine (vključno z romsko skupnostjo, skupnostjo LGTBI in priseljenci) najpogostejše tarče vseh vrst kaznivih dejanj iz sovraštva, vključno s spletno zlorabo. Osebe, ki zlorabljajo, izkoriščajo anonimnost spletnega komuniciranja.

 

Uradni videoposnetek o kampanji:

 

 

Kako lahko pomagaš?

Kampanjo No Hate Speech lahko podpreš na 5 načinov:

 

  1. Naloži sporočila proti sovražnemu govoru, slike, videoposnetke in druge vsebine, ki si jih pripravil.

 

  1. Ali si že bil priča ali žrtev zlorabe na spletu? Prijavi zlorabo in pošlji povezavo na platformo Hate Speech Watch, kjer zbirajo primere spletnega sovražnega govora.

 

  1. Preberi blog nohatespeech. Tukaj se lahko seznaniš s prihodnjimi dogodki in kako lahko sodeluješ tudi sam.  Blog lahko spremljaš tudi na facebooku in tviterju.

 

  1. Podpiši peticijo za uvedbo evropskega dneva žrtev kaznivih dejanj iz sovraštva 22. julija.

 

  1. V šoli, mladinski skupini ali na javnem mestu organiziraj dogodek v podporo evropskemu dnevu žrtev kaznivih dejanj iz sovražnega govora 22. julija 2016 za ozaveščanje o kaznivih dejanjih iz sovraštva, ki so se zgodila v tvoji skupnosti ali državi.

 

 

Sorodne povezave:

Načrtovanje projektov za boj proti sovražnemu govoru

Objavljeno: pet, 13/11/2015 - 12:35


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!