Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Cyberpesten: heb je het meegemaakt?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Velen van ons zijn elke dag online: sociale media bezoeken, berichtjes aan vrienden sturen, tv kijken of informatie voor school of werk opzoeken. Maar wat gebeurt er als je het doelwit wordt van cyberpesten?

De No Hate Speech Movement is een campagne die jongeren aanmoedigt om op te komen voor de mensenrechten en de bestrijding van haatuitingen op internet (bijvoorbeeld racisme, homofobie, seksisme en andere vormen van cyberpesten).

 

De Raad van Europa heeft dit initiatief genomen om het internet zelf te gebruiken om cyberpesten tegen te gaan. Het is de bedoeling jongeren bewust te maken van haatuitingen, en hun te leren te beseffen wanneer iemands mensenrechten worden geschonden, en hoe zij hun eigen rechten en die van anderen kunnen verdedigen.

 

Uit een verslag van het EU-bureau voor de grondrechten blijkt dat minderheden (zoals Roma, holebi's en migranten) het vaakst het doelwit zijn van alle vormen van haatmisdrijven en dat geldt ook voor cyberpesten. De daders profiteren van de schijnbare anonimiteit van onlinecommunicatie.

 

Bekijk de officiële campagnevideo:

 

 

Hoe kan je helpen?

Hier zijn vijf dingen die je kan doen om de No Hate Speech Movement te ondersteunen:

 

  1. Upload je eigen boodschappen, beelden, video’s enz. tegen haatdragende taal.

 

  1. Ben je getuige of slachtoffer van cyberpesten? Meld dat dan door een link te sturen naar Hate Speech Watch, een platform dat online-haatuitingen in kaart brengt.

 

  1. Lees de blog nohatespeech. Je vindt er alles over komende evenementen en hoe je eraan kunt meedoen. Je kunt nohatespeech ook volgen op Facebook of Twitter.

 

  1. Onderteken de petitie voor de instelling van een Europese dag van de slachtoffers van haatmisdrijven op 22 juli.

 

  1. Organiseer een evenement ter ondersteuning van de Europese dag van de slachtoffers van haatmisdrijven op 22 juli 2016 in een school, jongerengroep, of op een openbare plaats om mensen bewust te maken van haatmisdrijven in je gemeenschap of land.

 

Link:

Mapping study on projects against hate speech online

Gepubliceerd: Do, 12/11/2015 - 09:49


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!