Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Abuzul on-line: ți s-a întâmplat și ție?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Mulți dintre noi ne petrecem on-line o parte a zilei - utilizând rețelele de socializare, făcând schimb de mesaje cu prietenii, vizionând emisiuni sau căutând informații de care avem nevoie la școală sau la serviciu. Ce se întâmplă însă dacă devenim o țintă a abuzurilor on-line?

Mișcarea împotriva discursului instigator la ură este o campanie care îi încurajează pe tineri să apere drepturile omului și să combată discursul de incitare la ură on-line (rasismul, homofobia, discriminarea sexuală și alte tipuri de hărțuire pe internet).

 

Inițiată de Consiliul Europei, mișcarea pleacă de la ideea că putem combate abuzurile pe internet folosind chiar internetul. Scopul său este să îi sensibilizeze pe tineri cu privire la discursurile de incitare la ură, să-i învețe cum să recunoască situațiile în care sunt încălcate drepturile omului și să-i ajute să își apere atât drepturile proprii, cât și pe cele ale altor persoane.

 

Potrivit unui raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE, grupurile minoritare (inclusiv comunitatea romă, persoanele din categoria LGTBI și migranții) sunt cele mai frecvente ținte ale infracțiunilor motivate de ură, inclusiv ale abuzurilor on-line. Autorii acestor abuzuri profită de anonimatul aparent al comunicării on-line.

 

Materialul video de promovare a campaniei:

 

 

Cum poți ajuta?

Iată 5 lucruri pe care le poți face pentru a sprijini Mișcarea împotriva discursului instigator la ură:

 

  1. Încarcă mesaje, fotografii, înregistrări video și alte conținuturi împotriva discursurilor de incitare la ură, pe care le-ai creat tu însuți.

 

  1. Ai fost martor sau victimă a unui abuz on-line? Raportează-l trimițând linkul platformei Hate Speech Watch, creată pentru a „cartografia” discursurile de incitare la ură promovate on-line.

 

  1. Citește blogul nohatespeech. Vei afla mai multe despre evenimentele viitoare și despre modalitățile de participare. De asemenea, poți urmări mișcarea pe Facebook sau Twitter.

 

  1. Semnează petiția pentru instituirea, la 22 iulie, a Zilei europene a victimelor infracțiunilor motivate de ură.

 

  1. La data de 22 iulie 2016, organizează un eveniment în sprijinul Zilei europene a victimelor infracțiunilor motivate de ură, într-o școală, într-un loc public sau în rândul unui grup de tineri pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la infracțiunile motivate de ură care au avut loc în comunitatea sau țara ta.

 

Linkuri utile:

Proiecte de combatere a discursurilor de incitare la ură on-line

Publicat: J, 12/11/2015 - 09:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!