Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Tégy az internetes zaklatás ellen

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Sokunk napi rendszerességgel keres fel közösségi oldalakat, küld e-mailt barátainak, néz tévét, és keres információkat tanulmányai vagy munkája kapcsán az interneten. De mi történik akkor, ha online zaklatásnak esünk áldozatul?

A gyűlöletbeszéd felszámolását célozza a No Hate Speech Movement elnevezésű ifjúsági kampány, mely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy álljanak ki az emberi jogok védelméért, és lépjenek fel az internetes gyűlöletbeszéd (pl. a rasszizmus, a homofóbia, a szexizmus és az internetes zaklatás egyéb formái) ellen.

 

Az Európa Tanács által életre hívott kezdeményezés arra az alapötletre épül, hogy magát az internetet használjuk fel eszközként az online zaklatás elleni küzdelemben. A kampány célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban, mennyire súlyos probléma a gyűlöletbeszéd, megtanítsa őket felismerni, ha valakinek az emberi jogai sérülnek, és segítsen a fiataloknak megvédeni az őket és embertársaikat megillető emberi jogokat.

 

Egy, az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által készített jelentésből az derül ki, hogy a kisebbségi csoportok (köztük a roma, a migráns és az LMBTI-közösség) tagjai kerülnek a leggyakrabban a gyűlölet-bűncselekmények, köztük az internetes zaklatás elkövetőinek célkeresztjébe. A zaklatók az online kommunikáció látszólagos anonimitását használják ki.

 

Hivatalos kampányvideó:

 

 

Te is segíthetsz!

Az alábbiakban 5 pontba szedtük, hogyan tudod támogatni a gyűlöletbeszéd ellen indított kezdeményezést:

 

  1. Tölts fel olyan üzeneteket, képeket, videókat és más, általad létrehozott tartalmakat, amelyek a gyűlöletbeszéd ellen mozgósítanak.

 

  1. Ha Te magad is tanúja voltál vagy célpontjává váltál internetes zaklatásnak, jelentsd az esetet: küld el a weboldal linkjét a Hate Speech Watch online platformra, mely a gyűlöletbeszéd-incidensek feltérképezését szolgálja.

 

  1. Olvasd el a nohatespeech blog bejegyzéseit. A blogon tájékozódhatsz a közelgő eseményekről, és megtudhatod, hogyan tudsz részt venni gyűlöletbeszéd elleni tevékenységekben. A nohatespeech blogot a Facebookon és a Twitteren is követni tudod.

 

  1. Írd alá a petíciót, mely azért indult, hogy július 22-ét nyilvánítsák a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak emléknapjává.

 

  1. Szervezz eseményt iskolában, ifjúsági csoportban vagy nyilvános helyen abból a célból, hogy így támogasd a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak 2016. július 22-i emléknapját, és hívd fel az emberek figyelmét a közösségedben vagy országodban elkövetett gyűlölet-bűncselekményekre.

 

 

Kapcsolódó link:

Tanulmány az internetes gyűlöletbeszéd ellen indított projektekről

Közzétéve: csü., 12/11/2015 - 09:29


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!