Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Nasilje na internetu – jeste li bili žrtva?

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Mnogi od nas provedu dobar dio svojeg dana na internetu – koristimo se društvenim medijima, šaljemo poruke prijateljima, gledamo televiziju ili tražimo informacije za školu ili posao. Što ako postanete žrtva nasilja na internetu?

Ne govoru mržnje kampanja je mladih koja treba potaknuti mlade osobe na borbu za ljudska prava i protiv govora mržnje na internetu (npr. rasizma, homofobije i seksizma te ostalih vrsta zlostavljanja na internetu).

 

Ideja Vijeća Europe je da se sam internet iskoristi za borbu protiv zlostavljanja na internetu. Cilj je pokreta podići svijest o govoru mržnje među mladim osobama i naučiti ih kako prepoznati kršenje ljudskih prava te kako obraniti tuđa i vlastita ljudska prava.

 

Izvješće Agencije EU-a za temeljna prava pokazuje kako su manjinske skupine (uključujući romsku zajednicu, osobe iz skupine LGBTI i migrante) najčešće žrtve svih vrsta zločina mržnje, uključujući zlostavljanje na internetu. Zlostavljači iskorištavaju anonimnost komunikacije na internetu. 

 

Pogledaj službeni video zapis kampanje:

 

 

Kako možeš pomoći?

Ovo je pet stvari koje možeš učiniti kako bi podržao pokret Ne govoru mržnje:

 

  1. Učitaj poruke protiv govora mržnje, fotografije, video zapise i ostali sadržaj koji si izradio.

 

  1. Jesi li svjedočio govoru mržnje ili bio žrtva govora mržnje na internetu? Slučaj prijavi slanjem poveznice na platformu Budno oko govora mržnje (Hate Speech Watch) koja služi za arhiviranje govora mržnje na internetu.

 

  1. Pročitaj blog nohatespeech. Saznat ćeš o budućim događanjima i načinima kako se možeš uključiti. Nohatespeech možeš pratiti i na Facebooku ili Twitteru.

 

  1. Potpiši peticiju za uspostavljanjeEuropskog dana žrtava zločina mržnje 22. srpnja.

 

  1. Organiziraj događanje u potporu Europskom danu žrtava zločina mržnje 22. srpnja 2016. u školi, za određenu skupinu mladih ili na javnom mjestu radi podizanja svijesti o zločinima mržnje koji su se dogodili u tvojoj zajednici ili zemlji.

 

 

Ostale poveznice:

Arhiviranje projekata za suzbijanje govora mržnje na internetu

Objavljeno: čet, 12/11/2015 - 09:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!