Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Υπήρξατε θύμα διαδικτυακής κακοποίησης;

© fotolia.com - Oscar Espinosa
Πολλοί από μας συνδεόμαστε καθημερινά με το διαδίκτυο: για να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να στείλουμε μηνύματα σε φίλους, να δούμε τηλεόραση ή να ψάξουμε πληροφορίες για τη σχολή ή τη δουλειά μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος γίνει στόχος διαδικτυακής κακοποίησης;

Το κίνημα «No Hate Speech» είναι μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους νέους να προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο (π.χ. τον ρατσισμό, την ομοφυλοφιλία, τον σεξισμό και άλλες μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού).

 

Την εκστρατεία ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί το ίδιο το διαδίκτυο ως εργαλείο καταπολέμησης της διαδικτυακής κακοποίησης. Στόχος της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι γύρω από τη ρητορική μίσους, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν πότε καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πώς να υπερασπίζονται τα δικά τους σχετικά δικαιώματα αλλά και των συνανθρώπων τους.

 

Έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τα Θεμελιώδη δικαιώματα δείχνει ότι οι μειονοτικές ομάδες (μεταξύ των οποίων η κοινότητα των Ρομά, οι ΛΟΑΔΜ και οι μετανάστες) είναι οι πιο συνηθισμένοι στόχοι όλων των μορφών εγκλημάτων μίσους, περιλαμβανομένης και της διαδικτυακής κακοποίησης. Τα κακοποιά στοιχεία εκμεταλλεύονται τη φαινομενική ανωνυμία της διαδικτυακής επικοινωνίας.

 

Δείτε το επίσημο βίντεο της εκστρατείας:

 

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

Παρακάτω θα βρείτε 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε την εκστρατεία «No Hate Speech»:

 

  1. Ανεβάστε μηνύματα κατά της ρητορικής μίσους, εικόνες, βίντεο και άλλο περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει.

 

  1. Έχετε υπάρξει μάρτυρας διαδικτυακής κακοποίησης ή θύμα αυτής; Μπορείτε να αναφέρετε το περιστατικό στέλνοντας τον σχετικό σύνδεσμο στην πλατφόρμα «Hate Speech Watch» που δημιουργήθηκε για να καταγράφει τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

 

  1. Διαβάστε το μπλογκ nohatespeech. Θα ενημερωθείτε για επερχόμενες εκδηλώσεις και τρόπους συμμετοχής. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το nohatespeech στο Facebook ή το Twitter.

 

  1. Υπογράψτε την αίτηση να καθιερωθεί η 22α Ιουλίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα των Θυμάτων Εγκλημάτων Μίσους.

 

  1. Οργανώστε μια εκδήλωση για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Θυμάτων Εγκλημάτων Μίσους στις 22 Ιουλίου 2016 σε ένα σχολείο, ομάδα νέων, ή δημόσιο χώρο για να ευαισθητοποιήσετε τους συμπολίτες σας γύρω από τα εγκλήματα μίσους που έχουν σημειωθεί στην κοινότητα ή τη χώρα σας.

 

 

Σχετικός σύνδεσμος:

Mapping projects to combat online hate speech

Δημοσιεύθηκε: Τρ, 10/11/2015 - 10:40


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!