Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

LMBTI-jogok

© iStockphoto.com - clearstockconcepts
Sok országban ma sem könnyű a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek élete. Ezen az oldalon megtudhatod, hogy az LMBTI-közösség tagjaként hová fordulhatsz segítségért.

Egy 2012. évi Eurobarométer felmérés során a válaszadók 46%-a jelezte, hogy megítélése szerint a meleg, leszbikus és biszexuális emberek az adott évben hátrányos megkülönböztetésben részesültek. Ez az eredmény nem igazán mutat számottevő javulást a legutolsó hasonló felméréshez képest, melyre 2009-ben került sor.

 

Az Eurobarométer felmérés megállapításait alátámasztja az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által 2014-ben végzett felmérés is, melynek során a válaszadók 47%-a arról számolt be, hogy szexuális irányultsága miatt hátrányosan megkülönböztették vagy zaklatták a felmérést megelőző 12 hónap folyamán. Ez az arány a leszbikusok (55%), a 18–24 éves fiatalok (57%), valamint az alacsony jövedelemmel rendelkező válaszadók (52%) körében volt a legmagasabb.

 

Ne ülj ölbe tett kézzel!

Ha olyan gyűlölködő kijelentésekkel, bejegyzésekkel találkozol az interneten, melyek célkeresztjében leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek vagy más közösségek tagjai állnak, bejelentést tehetsz a gyűlöletbeszéd felszámolása érdekében létrehozott Hate Speech Watch webhelyen. Az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatóságának 2012. évi felmérése azt állapította meg, hogy a homofób és transzfób megnyilatkozások alkotják a gyűlöletbeszéd leggyakrabban előforduló típusát.

 

Kapcsolódó linkek

 

Közzétéve: k., 10/11/2015 - 09:50


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!