Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Zavzemaj se za družbeni aktivizem, ne radikalizem

© fotolia.com - hikrcn
V medijih se pogosto pojavljajo poročila o mladih z vsega sveta, ki se radikalizirajo. Ugotovi, kako si EU prizadeva to zaustaviti.

Če si mladinski delavec in zaskrbljen zaradi različnih vrst radikalizacije v svoji skupnosti, obišči spletno stran mreže Radicalisation Awareness Network ali IMPACT Europe – projekta, ki s sredstvi EU izvaja raziskave in izmenjave dobrih praks o preprečevanju radikalizacije.

 

Ne v našem imenu!

Po terorističnih napadih v Franciji in na Danskem na začetku leta 2015 so se evropski komisar Tibor Navracsics in ministri za izobraževanje 17. marca v Parizu zavzeli za izobraževalne sisteme, ki spodbujajo  evropske državljanske vrednote. Poleg tega Evropska unija financira več projektov za uveljavljanje vzajemnega razumevanja.

 

Tem prizadevanjem so se pridružile tudi verske skupnosti. Tako denimo kampanja #NotInMyName londonske fundacije za aktivne spremembe Active Change Foundation, spodbuja muslimane, da v družbenih medijih obsodijo terorizem. Kampanja zdaj poteka tudi v drugih državah.

 

Bodi družbeno aktiven in bolj vključen v družbo

Mladi se pogosto radikalizirajo prek spletnih videoposnetkov ali ljudi v svoji okolici. To lahko preprečimo, če zagotovimo, da se mladi v celoti vključijo v družbo.  Nedavna raziskava Eurobarometer o mladih v EU  je pokazala, da se je število mladih, ki so se v prejšnjem letu udeležili dejavnosti v najmanj eni organizaciji (npr. športnem klubu, politični stranki, organizaciji za človekove pravice), zmanjšalo na 49 % (s 56 % leta 2013). Najbolj priljubljene organizacije so športni klubi (29 %), mladinski in prostočasni klubi (16 %) in skupine znotraj skupnosti (11 %).

 

Če se želiš bolj dejavno udejstvovati v družbi, lahko izbereš eno od dejavnosti na evropskem mladinskem portalu. Če bi rad opravljal dobra dela, si lahko prostovoljec v tujini v okviru programa evropske prostovoljske službe. Na seznamu priložnosti boš našel različne možnosti za pridobivanje izkušenj (npr. pripravništva, štipendije, tekmovanja). Če te zanima mladinska politika, se pridruži strukturiranemu dialogu in pomagaj oblikovalcem politike pri njihovem delu.

 

Sorodne povezave

Objavljeno: pet, 06/11/2015 - 16:22


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!