Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Get social, not radical

© fotolia.com - hikrcn
Er verschijnen regelmatig berichten in de media over de radicalisering van jongeren overal in de wereld. Lees wat de EU daartegen doet.

Ben je een jongerenwerker en maak je je zorgen over radicalisering in je omgeving, kijk dan eens op de website van het Radicalisation Awareness Network of die van IMPACT Europe, een door de EU gefinancierd project voor onderzoek en uitwisselingen over de preventie van radicalisering.

 

Niet in mijn naam!

Na de terroristische aanslagen in Frankrijk en Denemarken begin 2015 hebben Europees commissaris Tibor Navracsics en de ministers van onderwijs in Parijs op 17 maart toegezegd dat het onderwijs de Europese maatschappelijke waarden beter moet uitdragen. Daarnaast heeft de Europese Unie projecten gefinancierd om het wederzijdse begrip te bevorderen.

 

Ook religieuze gemeenschappen dragen hun steetje bij. Zo is er #NotInMyName, een campagne van de Londense Active Change Foundation die moslims aanmoedigt om terrorisme te veroordelen via sociale media. De campagne heeft inmiddels ook andere landen bereikt.

 

Wees sociaal actief, voel je betrokken

Jongeren raken vaak geradicaliseerd door onlinevideo’s en mensen in hun omgeving. Als jongeren volledig zijn opgenomen in de samenleving, helpt dat om radicalisering te voorkomen. Uit een recente Eurobarometer-enquête over jonge mensen in de EU bleek het aantal jongeren dat minstens eenmaal per jaar deelneemt aan activiteiten van een organisatie (bv. een sportvereniging, mensenrechtenorganisatie of politieke partij), was gedaald tot 49% (van 56% in 2013). De populairste organisaties waren sportclubs (29%), jeugd- en hobbyclubs (16 %) en gemeenschapsorganisaties (11 %).

 

Wil je actiever worden in de samenleving? Probeer dan eens een van de activiteiten op het Europese jongerenportaal. Wil je iets doen voor een goed doel, dan kun je naar het buitenland voor Europees vrijwilligerswerk. Of kijk eens op deze lijst van mogelijkheden om ervaring op te bouwen (bv. stages, beurzen, wedstrijden). En ben je geïnteresseerd in jeugdbeleid, doe dan mee aan de gestructureerde dialoog en help beleidsmakers om meer te bereiken.

 

Links

Gepubliceerd: Vr, 06/11/2015 - 16:16


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!