Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Socializare, nu radicalizare

© fotolia.com - hikrcn
Presa relatează frecvent despre tineri din întreaga lume care cad victimă radicalizării. Află ce face UE pentru a stopa acest fenomen.

Dacă lucrezi cu tineri și te îngrijorează un oarecare tip de radicalizare din comunitatea ta, aruncă-ți o privire pe site-ul rețelei de sensibilizare cu privire la radicalizare, Radicalisation Awareness Network, sau citește despre IMPACT Europe, un proiect finanțat de UE menit să favorizeze o mai bună înțelegere a acestui fenomen și să găsească cele mai bune metode de a-l combate.

 

Nu în numele nostru!

În urma atacurilor teroriste care au avut loc în Franța și Danemarca la începutul anului 2015, comisarul european Tibor Navracsics și miniștrii educației din UE s-au reunit la Paris, la data de 17 martie, luându-și angajamentul de a se asigura că educația promovează valorile civice ale Europei. În plus, Uniunea Europeană a finanțat mai multe proiecte de promovare a înțelegerii reciproce.

 

Comunitățile religioase se implică și ele. De exemplu, campania #NotInMyName, lansată de Active Change Foundation, cu sediul la Londra, îi încurajează pe musulmani să combată terorismul pe rețelele de socializare. Campania se desfășoară în prezent și în alte țări.

 

Fii activ pe plan social - simte-te inclus

Tinerii care cad victimă radicalizării sunt influențați în acest sens de diverse materiale video promovate on-line sau de persoane din anturajul lor. Pentru a evita această situație, trebuie să ne asigurăm că tinerii sunt integrați pe deplin în societate. Un recent sondaj Eurobarometru referitor la tinerii din UE a scos în evidență faptul că numărul celor care au declarat că în anul precedent au luat parte la activități desfășurate de cel puțin o organizație (club sportiv, partid politic, organizație pentru apărarea drepturilor omului etc.) a scăzut la 49 % (față de 56 % în 2013). Organizațiile cele mai populare sunt cluburile sportive (29 %), cluburile recreative și de tineret (16 %) și grupurile comunitare (11 %).

 

Dacă vrei să fii mai activ în societate, te poți înscrie la una dintre activitățile propuse de Portalul european pentru tineret. În cazul în care te interesează să lupți pentru o cauză nobilă, ai putea participa la activități de voluntariat în străinătate, prin intermediul Serviciului European de Voluntariat. Sau caută pe lista oportunităților modalități de a-ți consolida experiența (stagii de practică profesională, burse, concursuri etc.). Dacă te interesează politicile în domeniul tineretului, implică-te în dialogul structurat și ajută factorii de decizie să-și facă treaba mai bine.

 

Linkuri utile

Publicat: V, 06/11/2015 - 15:58


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!