Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Budite socijalno osviješteni, a ne radikalni

© fotolia.com - hikrcn
Česta su izvješća u medijima o mladim osobama iz čitavog svijeta koje imaju radikalne stavove. Otkrijte što EU čini kako bi to spriječio.

Ako ste sociopedagoški djelatnik i zabrinuti ste u pogledu bilo kojeg oblika radikalizacije u vašoj zajednici posjetite web-stranice Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji ili IMPACT Europe – projekt koji financira EU s ciljem istraživanja i razmjene najbolje prakse u pogledu sprečavanja radikalizacije.

 

Ne u naše ime!

Nakon terorističkih napada u Francuskoj i Danskoj početkom 2015., europski povjerenik Tibor Navracsics i ministri obrazovanja obvezali su se u Parizu 17. ožujka osigurati promicanje europskih građanskih vrijednosti s pomoću obrazovanja.  Osim toga, Europska unija financirala je nekoliko projekata radi promicanja međusobnog razumijevanja.

 

I vjerske su zajednice dale svoj doprinos. Na primjer, kampanjom #NotInMyName, koju je osnovala Zaklada za aktivne promjene (Active Change Foundation) sa sjedištem u Londonu, ohrabruju se osobe muslimanske vjeroispovijesti da osude terorizam putem društvenih medija. Kampanja se sada proširila i na druge zemlje.

 

Budi aktivan u pogledu socijalnih pitanja – uključi se!

Mlade osobe postaju radikalnije jer na njih utječu video zapisi na internetu ili ljudi kojima su okruženi. To možemo spriječiti ako osiguramo potpuno integriranje mladih osoba u društvo. Najnovije istraživanje Eurobarometra o mladim osobama u EU-u pokazuje kako je broj mladih osoba koje tvrde da su sudjelovale u aktivnostima najmanje jedne organizacije (npr. sportskog kluba, političke stranke ili organizacije za ljudska prava) u protekloj godini pao na 49 % (sa 56 % u 2013.). Najomiljenije su organizacije sportski klubovi (29 %), klubovi za mlade ili klubovi za slobodne aktivnosti (16 %) i lokalne udruge (11 %).

 

Ako se želite više angažirati u društvu, zašto ne isprobate neku od aktivnosti Europskog portala za mlade? Ako želite učiniti nešto korisno za društvo, možete volontirati u inozemstvu u okviru programa Europske volonterske službe. Ili pogledajte ovaj popis mogućnosti kako biste pronašli način da obogatite svoje iskustvo (npr. s pomoću pripravničkog staža, stipendija, natjecanja). Ako vas zanima politika o mladima uključite se u strukturirani dijalog i pomozite tvorcima politika da bolje obave svoj posao.

 

Ostale poveznice

Objavljeno: pet, 06/11/2015 - 15:27


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!