Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Κοινωνικοποίηση, όχι ριζοσπαστικοποίηση

© fotolia.com - hikrcn
Συχνά ακούμε τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τη ριζοσπαστικοποίηση νέων απ' όλο τον κόσμο. Μάθετε πώς η ΕΕ προσπαθεί να αναχαιτίσει το φαινόμενο αυτό.

Εάν εργάζεστε για τη νεολαία και ανησυχείτε για οποιαδήποτε μορφή ριζοσπαστικοποίησης στην τοπική σας κοινότητα, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο του Δικτύου Ευαισθητοποίησης σχετικά με τη Ριζοσπαστικοποίηση, ή στον ιστότοπο του IMPACT Europe – ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη διεξαγωγή έρευνας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με στόχο την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

 

Δεν μας εκπροσωπείτε!

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και τη Δανία στις αρχές του 2015, ο επίτροπος της ΕΕ Τίμπορ Νάβρατσιτς και οι υπουργοί Παιδείας δεσμεύθηκαν στις 17 Μαρτίου στο Παρίσι να διασφαλίσουν ότι η εκπαίδευση προωθεί τις κοινωνικές αξίες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης χρηματοδοτήσει διάφορα προγράμματα για την προώθηση της αλληλοκατανόησης.

 

Αλλά και οι θρησκευτικές κοινότητες κάνουν ανάλογες προσπάθειες. Για παράδειγμα, η εκστρατεία #NotInMyName, την οποία ξεκίνησε το ίδρυμα Active Change Foundation με έδρα το Λονδίνο, ενθαρρύνει τους Μουσουλμάνους να καταδικάζουν την τρομοκρατία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εκστρατεία αυτή έχει τώρα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

 

Η ενεργός κοινωνική συμμετοχή ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής ένταξης

Οι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται συνήθως μέσω διαδικτυακών βίντεο ή ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Οι προσπάθειες πλήρους ένταξης των νέων στην κοινωνία μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του φαινομένου αυτού. Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τους νέους στην ΕΕ έδειξε ότι ο αριθμός των νέων που δήλωσαν ότι το προηγούμενο έτος είχαν λάβει μέρος σε δραστηριότητες μίας τουλάχιστον οργάνωσης (π.χ. αθλητικού συλλόγου, πολιτικού κόμματος ή οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) μειώθηκε στο 49% (από 56% το 2013). Οι πιο δημοφιλείς οργανώσεις ήταν οι αθλητικοί σύλλογοι (29%), οι σύλλογοι νεολαίας ή αναψυχής (16%) και οι ομάδες κοινοτήτων (11%).

 

Αν θέλετε να παίξετε πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία, γιατί δεν δοκιμάζετε μια από τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Πύλης για τη Νεολαία; Αν θέλετε να κάνετε κάτι για καλό σκοπό, μπορείτε να γίνετε εθελοντής στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Μπορείτε ακόμη να ρίξετε μια ματιά σ' αυτόν τον κατάλογο με διάφορες δυνατότητες απόκτησης εμπειρίας (π.χ. πρακτική άσκηση, υποτροφίες, διαγωνισμοί). Αν σας ενδιαφέρει η διαμόρφωση των πολιτικών για τους νέους, πάρτε μέρος στη διαδικασία Δομημένου Διαλόγου και βοηθήστε τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

Δημοσιεύθηκε: Παρ, 06/11/2015 - 15:13


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!