Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Τι είναι η κοινωνική ένταξη;

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς είναι μια κοινωνία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, την ισότητα των ευκαιριών και ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους, μια κοινωνία όπου η διαφορετικότητα και η πολυμορφία θεωρούνται ως κάτι που ενισχύει παρά ως κάτι που διχάζει. Είναι άραγε ένα ευρωπαϊκό όραμα ή μια πραγματικότητα;

Κοινωνική ένταξη είναι το να νιώθει κανείς ότι αποτελεί μέρος μιας κοινότητας, τα μέλη της οποίας έχουν κοινή ταυτότητα και κοινές αξίες.

Η φτώχεια είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν στο αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Η αδυναμία πρόσβασης σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες ή θέσεις εργασίας μπορεί επίσης να συντείνει στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μπορεί κανείς να νιώθει αποκλεισμένος από την κοινωνία ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο ή την οικονομική του κατάσταση. Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν πλήττει μόνο τα άτομα που ανήκουν σε κατώτερα οικονομικά στρώματα. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία ένας στους τρεις περίπου αντιμετωπίζει πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Νέοι και κοινωνική ένταξη

Οι νέοι ανήκουν στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ιδίως σε περιόδους σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ένα στα πέντε παιδιά (μέχρι 17 ετών) ζουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, και πάνω από το ένα τρίτο των νέων ενηλίκων (18 – 24 ετών) στην ΕΕ είναι σήμερα άνεργοι — δεν σπουδάζουν, δεν απασχολούνται ή δεν παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το πού ζει κανείς. Τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες  να αντιμετωπίσουν πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού από τα άτομα που ζουν σε πόλεις.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Η Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία και το πρόγραμμα "Νεολαία σε δράση" εστιάζουν αμφότερα στην κοινωνική ένταξη και προσφέρουν στους νέους πολλές δυνατότητες εκπαίδευσης και συμμετοχής σε διάφορες δράσεις σε όλη την ΕΕ.

Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στον διαρθρωμένο διάλογο της ΕΕ, ή ακόμα να δείτε τι είπαν άλλοι νέοι στη διάσκεψη της ΕΕ για τη νεολαία που πραγματοποιήθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύθηκε: Πε, 11/04/2013 - 17:21


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!