Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Ce este incluziunea socială?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
O societate incluzivă se bazează pe respect reciproc şi solidaritate, asigură oportunităţi egale şi condiţii decente de viaţă pentru toţi şi consideră diversitatea o sursă de putere, nu un motiv de dezbinare. Să fie aceasta viziunea europeană asupra realităţii?

Incluziunea socială creează sentimentul apartenenţei la comunitate, îi ajută pe oameni să împărtăşească aceleaşi valori, oferindu-le o identitate.

Sărăcia este unul dintre principalele motive pentru care unele persoane se pot simţi excluse. Lipsa accesului la servicii medicale şi sociale sau a oportunităţilor profesionale contribuie la adâncirea diferenţelor sociale.

De asemenea, există persoane care nu se simt în largul lor, oricât de educate sau de înstărite ar fi. Excluziunea socială nu afectează doar categoriile lipsite de resurse materiale. Aproximativ o persoană din trei este victimă a excluziunii sociale în Europa şi Asia Centrală.

 

Tinerii şi incluziunea socială

Tinerii se numără printre categoriile cele mai vulnerabile ale societăţii, în special în perioade de criză. Din 5 copii cu vârsta de până la 17 ani, unul trăieşte într-o familie aflată în pragul sărăciei şi peste o treime din tinerii adulţi (între 18 şi 24 de ani) din UE nu au în prezent nicio ocupaţie - nu merg la şcoală, nu muncesc şi nu urmează programe de formare.

Foarte important este şi locul de reşedinţă. În cazul persoanelor care trăiesc în zone rurale riscul de a suferi de pe urma excluziunii sociale este de patru ori mai mare decât în cazul locuitorilor din zone urbane.

 

Ce puteţi face?

Strategia UE privind tineretul şi Programul „Tineret în acţiune” abordează chestiunea incluziunii sociale şi le oferă tinerilor numeroase oportunităţi de studiu şi de participare la programe de formare peste tot în UE.

De asemenea, puteţi să luaţi parte la Dialogul structurat al UE sau să vedeţi ce au avut tinerii de spus la Conferinţa pentru tineret 2014 de la Salonic.

Publicat: J, 11/04/2013 - 17:07


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!