Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Borba protiv rasizma u Europi

A picture
© fotolia.com - bojorgensen
Previše ljudi, zajednica i društava na cijelom kontinentu žrtve su nepravde i stigmatizacije koju donosi rasizam. Što možeš učiniti?

Rasna i etnička diskriminacija svakodnevica su za milijune Europljana. Ove vrste diskriminacije mogu se javljati u različitim oblicima: od uskraćivanja pojedincima temeljnih načela ravnopravnosti do poticanja etničke mržnje. Međutim, svatko od nas može igrati važnu ulogu u rušenju tih stavova na način da proširi glas!

 

Let's Fight Racism!

 

 

Nogomet protiv rasizma

UEFA i mreža FARE (Football Against Racism in Europe) surađuju na širenju poruke nulte tolerancije prema bilo kojem obliku rasizma i diskriminacije. FARE-ovi tjedni djelovanja udružuju navijače, klubove, etničke manjine i zajednice u borbi protiv diskriminacije.
 

Bez obzira jesi li dio fan kluba, nogometnog kluba, organizacije etničke manjine ili bilo koje vrste nevladine organizacije u Europi, možeš zatražiti mala bespovratna sredstva za organizaciju vlastitih aktivnosti za vrijeme Tjedna djelovanja. Preuzmi različite materijale koje možeš iskoristiti za svoja događanja.

 

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

Dana 21. ožujka 1960., policija je pucala i usmrtila 69 ljudi na mirnim prosvjedima protiv aparthejda u Južnoj Africi. Nakon tog događaja, Ujedinjeni narodi proglasili su taj dan Danom borbe protiv rasne diskriminacije.
 

Svake godine negdje u to doba, Europska mreža djelovanja spaja ljude koji se bore protiv rasizma i rasne diskriminacije. Tvoja organizacija ili skupina može im se pridružiti i organizirati koncerte ili konferencije, poslati pisma zakonodavcima ili pronaći druge načine za izražavanje svog mišljenja. Obrati se UNITED-u da dobiješ sve potrebne materijale.