Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Uključenost Roma

A picture
© shutterstock.com - Tom Wang
Postoji oko 10 do 12 milijuna Roma u Europi i većina su građani EU-a. Međutim, oni su generacijama doživljavali društvenu i institucionalnu diskriminaciju.

Romi su najveća i najstarija manjinska skupina u Europi i više od tisuću godina bili su sastavni dio europske civilizacije. Međutim, oni su danas etnička skupina koja doživljava najvišu razinu siromaštva i socijalne isključenosti u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi. Romi su i dalje isključeni iz potpunog sudjelovanja u gospodarskom, društvenom, političkom i kulturnom životu i ne uživaju standard života i blagostanje koje se smatra uobičajenim u društvu u kojem žive.

 

Tko su Romi?

Romi su europski narod indijskog podrijetla, čiji su preci napustili dolinu Gangesa prije oko 800 godina. Danas žive u cijelom svijetu, ali uglavnom u Europi.

„Osobno se prvo smatram osobom, a zatim srpskim državljaninom romskog podrijetla. Svi smo mi u prvom redu osobe, zatim građani i onda Europljani: nemojte gubiti vrijeme stvarajući predrasude; u životu ima zanimljivijih stvari za raditi i otkrivati!”

Đorđe Jovanović, srpski državljanin romskog podrijetla

 

Desetljeće uključenosti Roma

Desetljeće za uključivanje Roma 2005.- 2015. predstavlja političku obvezu europskih vlada da unaprijede položaj i društvenu uključenost Roma. Ovom inicijativom se povezuju vlade, međuvladine organizacije i romsko civilno društvo. Glavni prioriteti ove inicijative su: obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i stanovanje.
 

Program obrazovanja i stipendija za Rome

Stipendija Fonda za obrazovanje Roma temelji se na zaslugama i dodjeljuje se na jednu akademsku godinu (uz mogućnost obnove) romskim studentima u preddiplomskom, diplomskom ili doktorskom studiju.

Cilj je stipendije promicati akademsku mobilnost romskih studenata i na međunarodnoj razini podržati njihovu akademsku integraciju.

Za informacije o tome kako se prijaviti i kada su sljedeći rokovi, posjeti web stranicu za stipendije.

 

Pridruži se mladim Romima

Ako si mladi Rom ili im samo želiš pomoći, Međunarodna mreža mladih Roma spaja organizacije iz zemalja s najbrojnijom romskom populacijom. Pogledaj postoji li jedna u tvojoj zemlji.

Objavljeno: pet, 14/02/2014 - 15:20


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!