Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Európa Önökért – tartózkodás, munkavállalás és utazás az Európai Unióban

A picture
© fotolia.com - olly
Azoknak, akik másik uniós országba költöznek, számos kérdéssel tisztában kell lenniük. Tudniuk kell, hogy új lakóhelyükön be kell-e jelentkezniük a hatóságoknál, és annak is érdemes utánanézniük, milyen ellátásokat igényelhetnek. Az Európán belüli utazással kapcsolatban is számos kérdés vetődik fel, többek között az, mit tegyünk, ha a légitársaság törli a járatunkat. Az Európa Önökért portálon ezekre és sok más kérdésre is választ kaphat az érdeklődő!

Az Európa Önökért portál információkkal és tanácsokkal szolgál a webhelyre látogatóknak az Európai Unión belüli utazással, illetve a más uniós országbeli letelepedéssel és munkavállalással kapcsolatban. Az uniós jogokkal kapcsolatban pedig az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat tud segíteni. A szolgálat munkatársai független jogszakértők, akik:

  • egy héten belül ingyenes és személyre szabott tanácsot adnak a hozzájuk megkeresést intéző polgárnak az általa megválasztott nyelven;
  • tisztázzák, melyik ország nemzeti joga vonatkozik az adott esetre;
  • elmagyarázzák, hogyan lehet érvényt szerezni az európai uniós jogoknak.

 

Hogyan tegyem fel kérdéseimet?

Kérdéseket kétféleképpen lehet feltenni:

  1. online, az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálathoz beküldendő elektronikus űrlapon, illetve
  2. telefonon, a Europe Direct szolgálathoz intézett telefonhívás segítségével. A szolgálat az EU-tagállamok bármelyikéből ingyenesen hívható a 00800 6 7 8 9 10 11 számon.

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálathoz csak annak érdemes beküldenie a kérdését, aki utánanézett, és meggyőződött arról, hogy kérdése valóban a szolgálat illetékességébe tartozik.

 

Sikertörténetek

Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálatnál 50, több nyelvet beszélő jogász válaszolja meg a beérkező kérdéseket – évente több mint 12 ezret! Munkájuk eredményességét türközik az alábbi visszajelzések:

  • „Az Önök segítségének köszönhetően visszakaptunk 429 eurót a távközlési szolgáltatónktól.” (egy Franciaországban élő brit állampolgár)
  • „Jogi kérdésben volt szükségem laikus számára is érthető válaszra, és nagy örömömre a kapott felvilágosítást tényleg könnyen lehetett értelmezni.” (egy marseille-i polgár)
  • „Az Önöktől kapott tanács birtokában családi ellátást tudtam igényelni Ausztriában.” (egy Ausztriában dolgozó lengyel állampolgár)
  • Egy brit állampolgár férjével együtt az egyik uniós országból egy másikba akart utazni, hogy ellátogasson ottani családi házukba. Férje azonban egy EU-n kívüli ország állampolgára, ami nehézségeket okozott a vízum kiváltásánál. Az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattól kapott felvilágosításnak köszönhetően férjének nem kellett felesleges adminisztratív követelményeknek eleget tennie, és gond nélkül el tudta kísérni feleségét az útra.
  • Egy osztrák állampolgárnak, aki fogtechnikusi diplomáját az Egyesült Királyságban szerezte, a hatóságok azt mondták, hogy Ausztriában nem gyakorolhatja foglalkozását. Ekkor az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálathoz fordult, melynek munkatársai tájékoztatták arról, milyen adminisztratív követelményeknek kell megfelelnie, és milyen dokumentumokat kell benyújtania, majd továbbirányították ahhoz az osztrák hatósághoz, amelyik további segítséget tud nyújtani a számára.

Közzétéve h., 15/04/2013 - 10:00
Utolsó frissítés k., 14/08/2018 - 15:05Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!