Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Europa ta – viaţa, munca şi călătoriile în UE

A picture
© fotolia.com - olly
Vă întrebaţi care sunt formalităţile pe care trebuie să le îndepliniţi dacă vă mutaţi în altă ţară din UE? Va trebui să vă înregistraţi? Veţi avea dreptul la prestaţii de securitate socială? Ce se întâmplă dacă doriţi să călătoriţi, dar vi se anulează zborul? Site-ul „Europa ta” vă răspunde la toate aceste întrebări!

Site-ul Europa ta vă pune la dispoziţie numeroase informaţii despre posibilităţile de a locui, munci şi călători în UE. Dacă aveţi întrebări referitoare la drepturile de cetăţean european, apelaţi la echipa „Europa ta – Consiliere”, formată din experţi juridici independenţi care vor putea:

  • să vă ofere consiliere gratuită și personalizată în limba dumneavoastră, în decurs de o săptămână
  • să clarifice care este legislaţia naţională aplicabilă în cazul dumneavoastră
  • să vă explice cum vă puteți exercita drepturile de cetățean european.

 

Adresaţi o întrebare

Aveți la dispoziţie două căi:

  1. on-line, completând formarul aflat pe site
  2.  prin telefon, contactând Europe Direct, la numărul 00800 6 7 8 9 10 11, disponibil gratuit peste tot în UE

Înainte de a trimite o întrebare, verificaţi dacă site-ul „Europa ta” este în măsură să vă răspundă.

 

Povești de succes

„Europa ta – Consiliere” dispune de o echipă multilingvă formată din 50 de avocaţi care răspund la peste 12 000 de întrebări pe an.

  • „Cu ajutorul dumneavoastră, am recuperat 429 de euro de la compania de telefonie” (Un cetăţean britanic din Franţa)
  • „Aveam nevoie de o serie de informații juridice nu foarte tehnice și am fost plăcut surprins să primesc un răspuns redactat într-un limbaj ușor de înțeles”  (Un solicitant din Marsilia)
  • „Sfaturile dumneavoastră m-au ajutat să obţin prestaţii familiale în Austria.” (Un cetăţean polonez angajat în Austria)
  • O britanică dorea să călătorească împreună cu soțul ei originar dintr-o țară terță în alt stat din UE, unde avea o casă – însă nu putea obține viză pentru el. Datorită sprijinului oferit de serviciul „Europa ta – Consiliere”, soțul său poate călători acum fără a fi nevoit să îndeplinească formalități inutile.
  • Un cetăţean austriac, posesor al unei diplome de tehnician dentar obținută în Regatul Unit, nu își putea deschide propriul cabinet în Austria. „Europa ta - Consiliere” i-a explicat ce formalități trebuiau îndeplinite și ce documente trebuiau înaintate şi l-a îndrumat către autoritatea austriacă în măsură să-l ajute.

 

Publicat L, 15/04/2013 - 09:36
Ultima actualizare M, 14/08/2018 - 15:05Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!