Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Szociális biztonság Európában

A picture
© fotolia.com - Kirill Kedrinski
A szociális biztonsági rendszer rendeltetése az, hogy a rászoruló emberek részére segítséget és ellátást biztosítson. Mindegyik ország saját nemzeti szociális biztonsági rendszert működtet, de közös szabályok gondoskodnak azoknak az uniós lakosoknak a védelméről, akik az EU egyik országából a másikba utaznak vagy költöznek.

Az ENSZ által elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kimondja, hogy a társadalmaknak segíteniük kell az egyéneket abban, hogy fejlesszék képességeiket és tudásukat, és hogy teljes mértékben kamatoztatni tudják a lakóhelyükön rendelkezésükre álló lehetőségeket. Ebben foglalható össze a szociális biztonság lényege.

A szociális biztonság megvalósításának eszközét gyakran a társadalombiztosítás jelenti – az öregségi nyugdíjak, a munkanélkülieket segítő juttatások, a családi ellátások, valamint a fogyatékossággal élő személyek támogatása. A szociális biztonság a közszolgáltatásokat – az egészségügyi ellátást, valamint a gyermekgondozási és a szociális szolgáltatásokat – is magában foglalja.

Mindazonáltal a szociális biztonság tekintetében nem lehet egyenlőségjelet tenni a különböző országok közé, ezért mindenkinek érdemes tájékozódnia arról, pontosan milyen jogok illetik meg abban az országban, ahol él.

 

Moving within Europe - How does moving affect my right to unemployment benefits?

 

Az Európai Unió közös szabályokat léptetett életbe a szociális biztonság terén, melyek az EU-tagállamok mindegyikében, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban egyaránt hatályosak. A közös szabályok a következő területekre vonatkoznak:

 

Hogyan befolyásolja az Európai Unión belüli mobilitás a szociális biztonság kérdését?

  1. Egyszerre csak egy országban kell társadalombiztosítási járulékot fizetni – abban az országban, ahol élsz, illetve ahol munkát vállalsz.
  2. Ugyanazok a jogaid és a kötelezettségeid, mint annak az országnak az állampolgárainak, ahol társadalombiztosítással rendelkezel.
  3. Amikor szociális ellátást igényelsz, a hatóságok – szükség esetén – figyelembe veszik a más országokban töltött azon időszakokat, melyek során biztosítással rendelkeztél, külföldön éltél, illetve munkát vállaltál.
  4. Ha pénzbeli ellátásra vagy jogosult valamelyik országtól, az ellátást alapesetben akkor is meg kell kapnod, ha egy másik országban élsz.

Ha az EU egyik országából egy másik uniós tagországba költözöl, a társadalombiztosítási hatóságoknak továbbítaniuk kell az információkat az új tartózkodási hely szerinti ország hatóságaihoz. A nemzeti hatóságok listáját az EESSI (szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus adatcseréjét biztosító) intézményi címtár tartalmazza.

 

Segítségre van szükséged?

  • Tedd fel kérdésed a Europe Direct szolgálat munkatársainak.
  • A SOLVIT segítségét is igénybe veheted, ha tagállami hatósággal kapcsolatos problémát szeretnél megoldani.

 

Közzétéve: p., 12/04/2013 - 16:14


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!