Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Securitatea socială în Europa

A picture
© fotolia.com - Kirill Kedrinski
Scopul sistemului de securitate socială este să le ofere asistenţă şi îngrijire persoanelor care au nevoie de ele. Fiecare ţară are propriul său sistem, însă există norme comune menite să vă apere drepturile când vă deplasaţi în Europa.

Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de ONU, prevede că societăţile trebuie să le ofere cetăţenilor sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta şi profita de oportunităţile disponibile în mediul în care trăiesc. Este şi principiul pe care se bazează securitatea socială.

De cele mai multe ori, aceasta ia forma asigurărilor sociale - pensii, sprijin financiar pentru şomeri, prestaţii familiale şi ajutor pentru persoanele cu dizabilităţi. Securitatea socială se referă însă şi la serviciile publice, cum ar fi sistemul medical, serviciile sociale sau structurile de îngrijire a copiilor.

Aceste sisteme nu funcţionează însă peste tot la fel. Aflaţi care sunt drepturile de care beneficiaţi în ţara dumneavoastră.

 

Moving within Europe - How does moving affect my right to unemployment benefits?

 

Uniunea Europeană a stabilit o serie de norme comune în materie de securitate socială, aplicabile în toate ţările membre, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, în următoarele domenii:

 

Ce se întâmplă dacă vă deplasaţi pe teritoriul UE?

  1. Veţi plăti contribuţii la fondul de asigurări sociale într-o singură ţară – cea în care locuiţi sau cea în care munciţi.
  2. Aveți aceleași drepturi și obligații ca și cetățenii țării în care sunteți asigurat.
  3. Când solicitați o prestație, dacă este necesar, se iau în calcul perioadele anterioare în care ați fost asigurat, ați lucrat sau ați locuit în alte țări.
  4. Dacă aveţi dreptul la o prestaţie în numerar din partea unei ţări, de obicei o veţi putea primi chiar dacă locuiţi în altă ţară.

Dacă vă mutaţi dintr-o ţară a UE în alta, organismele responsabile de securitatea socială din ţara de origine trebuie să transfere informaţiile care vă privesc organismelor din ţara în care locuiţi. Puteţi găsi o listă a acestor organisme naţionale în Baza publică de date a instituţiilor europene de securitate socială.

 

Aveți nevoie de ajutor?

  • Adresaţi o întrebare prin intermediul Europe Direct
  • Apelaţi la SOLVIT pentru a soluţiona problemele pe care le întâmpinaţi în relaţia cu o administraţie naţională

 

 

Publicat: V, 12/04/2013 - 16:02


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!