Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Laat een handicap je niet tegenhouden

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Zo'n 80 miljoen Europeanen leven met een handicap. Dat is ongeveer 15% van de bevolking. Hoewel zij met velen zijn, voelen sommige gehandicapten zich geïsoleerd en niet in staat evenveel van hun EU-rechten te genieten als anderen.

Alle EU-burgers hebben het recht naar een ander EU-land te gaan voor werk of studie, maar als je een handicap hebt, kan het zijn dat je in de praktijk niet dezelfde kansen hebt.

Misschien loop je tegen barrières aan als je wilt studeren, een baan zoekt, op reis gaat, spullen wilt kopen, gebruik wilt maken van diensten of simpelweg informatie nodig hebt.

 

Wonen, werken en reizen in Europa

Het European Disability Forum is een campagne gestart om alle barrières voor gehandicapten uit de weg te ruimen. Het belangrijkste doel is anderen, en vooral werkgevers en openbare diensten, ervan te overtuigen dat zij zich moeten aanpassen.

  • Met de Europese toegankelijkheidswet zijn EU-eisen voor de toegankelijkheid van goederen en diensten ingevoerd.
  • De Europese mobiliteitskaart maakt het eenvoudiger om met een handicap in andere EU-landen te reizen. Met deze kaart heb je als gehandicapte het recht onder dezelfde voorwaarden te reizen als gehandicapte inwoners van het land waar je bent.

 

Wat kun jij doen?

  1. Download de toolkit van de campagne en word ambassadeur van de campagne.
  2. Print de flyer en maak de campagne bekend op je school, universiteit, werk enz.