Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Dizabilităţile nu ar trebui să fie obstacole

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
80 de milioane de europeni trăiesc cu o anumită formă de dizabilitate. Deşi numărul lor reprezintă aproximativ 15% din totalul populaţiei, multe persoane din această categorie se simt izolate şi nu se pot bucura pe deplin de libertatea de mişcare, aşa cum fac ceilalţi cetăţeni.

Toţi cetăţenii din UE au dreptul de a se stabili în altă ţară din UE, pentru a munci sau pentru a studia. Transpunerea acestui drept în practică nu este întotdeauna uşoară pentru persoanele cu dizabilităţi.

Ele se pot confrunta cu diverse obstacole dacă îşi doresc să studieze, să îşi caute un loc de muncă, să achiziţioneze bunuri şi servicii, să călătorească sau, pur şi simplu, să obţină acces la informaţii.

 

Libera circulație

Forumul european al persoanelor cu handicap a lansat o campanie menită să contribuie la eliminarea obstacolelor care îngreunează viaţa cetăţenilor cu dizabilităţi. Scopul campaniei este să convingă celelalte categorii ale populaţiei, în special angajatorii şi reprezentanţii serviciilor publice, să ia măsuri de adaptare.

  • Actul european privind accesibilitatea a introdus peste tot în UE criterii care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi la bunuri şi servicii.
  • Cardul european de mobilitate facilitează deplasarea în UE a persoanelor cu dizabilităţi, permiţându-le să obţină acces la anumite servicii în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii cu dizabilităţi din ţara respectivă.

 

Ce puteţi face?

  1. Descărcaţi materialele informative ale campaniei şi deveniţi ambasadori ai libertărţii de mişcare.
  2. Tipăriţi broşura şi promovaţi campania oriunde aţi merge – la şcoală, la universitate, la locul de muncă.