Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Vamma ei saa olla este

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Noin 80 miljoonalla eurooppalaisella on jonkinlainen vamma. Se tarkoittaa noin 15 prosenttia koko väestöstä. Vaikka vammaisuus on niin yleistä, jotkut vammaiset tuntevat itsensä eristyneiksi eivätkä kykene nauttimaan liikkumisen vapaudesta EU:ssa samalla tavoin kuin muut.

Kaikilla EU-kansalaisilla on oikeus muuttaa toiseen EU-maahan asumaan, työskentelemään tai opiskelemaan, mutta vammaisilla tämä oikeus ei käytännössä välttämättä toteudu yhtä helposti.

He voivat kohdata esteitä opiskelujen tai työnsaannin suhteen, matkaillessaan, tehdessään ostoksia, käyttäessään palveluita tai hakiessaan tietoa.

 

Liikkumisvapaus

Euroopan vammaisfoorumi on käynnistänyt kampanjan, jotta kaikki esteet vammaisten tieltä poistettaisiin. Päätavoitteena on saada muut, etenkin työnantajat ja julkisten palveluiden tarjoajat, ottamaan vammaisten tarpeet huomioon.

  • Palveluiden ja tavaroiden esteettömästä saatavuudesta EU:ssa on säädetty saavutettavuutta koskevassa EU:n säädöksessä
  • Eurooppalainen liikkuvuuskortti helpottaa vammaisten matkustamista toiseen EU-maahan. Kortin avulla he saavat tiettyjä palveluita samoilla ehdoilla kuin kohdemaan omat vammaiset kansalaiset.

 

Mitä voit tehdä?

  1. Lataa kampanja-aineistoa ja ala edistää liikkumisvapautta.
  2. Printtaa esite ja levitä tietoa kampanjasta opiskelu- tai työpaikallasi ja missä vain kuljetkin.