Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Biti mlad v EU

© fotolia.com - ra2 studio
Kakšno je življenje mladih v EU? Osebni odnosi, stanovanja, zaposlitev ... Poglej, kako živijo mladi v drugih državah EU.

Kakovost življenja

Po ugotovitvah poročila o kakovosti življenja v EU ki ga je pripravila agencija Eurofound, so s svojim življenjem najbolj zadovoljni mladi v starostni skupini od 16 do 24 let (povprečna ocena 7,6 od 10) ter pari z otroki (7,4).

 

Poročilo tudi poudarja, da so ljudje, ki so povprečno najbolj zadovoljni s svojim življenjem, tudi boljšega zdravja. Čeprav je kajenje med mladimi v EU zelo razširjeno, jih velika večina (67,7 %) meni, da so dobrega ali zelo dobrega zdravja in večina se ukvarja s športno ali drugo telesno dejavnostjo.

 

Evropejci so na splošno zadovoljni s svojimi osebnimi odnosi (povprečna ocena 7,8 od 10), stanovanji (7,5) in življenjskim okoljem (7,3).

 

Življenjski slog in navade

Vedno več mladih je vsak dan na spletu (90 % mladih v starosti 16–29 let), zlasti na mobilnih napravah.

 

Mladi se tudi dalj časa izobražujejo, preden se zaposlijo. To je morda zato, ker težko najdejo delo, brezposelnost med mladimi namreč znaša 20,9 %.

 

Mladi manj zaupajo pravnemu sistemu (ocena 4,6 od 10). Na to kaže tudi njihova udeležba na volitvah v Evropski parlament leta 2014 (42,5 %). Samo 56 % mladih v starosti od 15 do 30 let je dejalo, da so se udeležili volitev v preteklih treh letih, čeprav je ta delež večji na Malti (76 %), v Belgiji (73 %) in Italiji (71 %).

 

Precejšen delež mladih (44 %) se ni nikoli udeležil organiziranih dejavnosti. Med najbolj priljubljenimi so dejavnosti športnih klubov (35 % mladih je dejalo, da so se udeležili dejavnosti, ki jih je v zadnjem letu organiziral športni klub) in mladinskih klubov, prostočasnih skupin ali drugih vrst mladinskih organizacij (22 %).

 

Poglej, kako je drugje!

Prek interaktivnega orodja Young Europeans poglej, kako živijo mladi v drugih državah EU.

 

Na voljo je tudi vizualni prikaz rezultatov ankete o kakovosti življenja v EU.

 

Sorodne povezave:

Kaj danes pomeni biti mlad v Evropi

 

 

 

 

Objavljeno: pon, 09/11/2015 - 15:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!