Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Hoe is het leven in de EU voor jongeren vandaag de dag?

© fotolia.com - ra2 studio
Leiden jongeren overal in de EU ongeveer hetzelfde leven? Relaties, wonen, werk... Vergelijk de situatie in jouw land met die in de rest van de EU.

Levenskwaliteit

Volgens het verslag over de levenskwaliteit in de EU van Eurofound, zijn mensen in de leeftijdsgroep van 16-24 jaar het meest tevreden zijn over hun leven (gemiddeld een 7,6 op 10), net als stellen met kinderen (7,4).

 

Er staat ook in dat een grote tevredenheid over het algemeen samengaat met een zeer goede gezondheid. Hoewel veel jongeren in de EU roken, zegt de overgrote meerderheid (67,7%) in goede of zeer goede gezondheid te zijn, en de meesten doen aan sport of een andere vorm van lichaamsbeweging.

 

Europeanen zijn doorgaans tevreden over hun persoonlijke relaties (met een gemiddelde score van 7,8 op 10), huisvesting (7,5) en woonomgeving (7,3).

 

Levensstijl en gewoonten

Meer en meer jongeren zijn iedere dag online (9 op de 10 in de leeftijdsgroep van 16-29 jaar), en dan vooral op mobiele toestellen.

 

Jongeren volgen ook langer onderwijs voordat ze aan het werk gaan. Dit zou kunnen komen doordat ze moeilijker werk vinden, want de jeugdwerkloosheid is met 20,9% wel erg hoog.

 

Ze hebben over het algemeen weinig vertrouwen in de overheid (4,6 op 10). Dit blijkt bijvoorbeeld uit de opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 (42,5%). Maar 56% van de mensen in de leeftijdsgroep 15‑30 zei de laatste drie jaar te hebben gestemd, hoewel de cijfers hoger zijn in België (76%), Malta (73%) en Italië (71%).

 

Een aanzienlijk deel van de jongeren (44%) heeft nooit deelgenomen aan georganiseerde activiteiten. Het populairst in dit verband zijn sportclubs (35% van de jongeren in het afgelopen jaar) en jeugd- en hobbyclubs of andere jongerenorganisaties (22%).

 

Vergelijk jezelf met anderen!

Ga naar de Young Europeans’ interactive tool en vergelijk jezelf met andere jongeren elders in de EU.

 

Je kunt ook de resultaten van de enquête over de levenskwaliteit voor de hele EU bekijken.

 

Links

Jong vandaag in Europa

 

 

 

 

Gepubliceerd: Ma, 09/11/2015 - 15:01


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!