Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Cum e să fii tânăr în UE?

© fotolia.com - ra2 studio
Tinerii din țările UE trăiesc în condiții similare? Relații personale, locuri de muncă, locuințe... compară-te pe tine și țara ta cu restul Uniunii.

Calitatea vieții

După cum reiese din raportul privind calitatea vieții în UE realizat de Eurofound, persoanele cu vârsta între 16 și 24 de ani au cele mai înalte niveluri de satisfacție în viață (o medie de 7,6 din 10), urmate de cuplurile cu copii (7,4).

 

Raportul mai arată, de asemenea, că persoanele cu nivelul cel mai ridicat de satisfacție personală se bucură și de o sănătate foarte bună. Deși fumatul este larg răspândit în rândul tinerilor din UE, marea majoritate (67,7 %) spun că au o stare de sănătate bună sau foarte bună, iar majoritatea afirmă că practică un sport sau alte activități fizice.

 

În general, europenii tind să fie mulțumiți de relațiile lor personale (cu o medie de 7,8 din 10), de condițiile în care locuiesc (7,5) și de mediul de viață (7,3).

 

Obiceiuri și stiluri de viață

Tot mai mulți tineri folosesc internetul în fiecare zi (9 persoane din 10, în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani), în special pe dispozitive mobile.

 

De asemenea, tinerii tind să petreacă mai mult timp în sistemul de educație înainte de a obține un loc de muncă. Acest lucru s-ar putea datora și dificultăților de integrare pe piața muncii, în condițiile în care rata șomajului în rândul tinerilor este de 20,9 %.

 

În același timp, tinerii au mai puțină încredere în sistemul lor juridic (4,6 din 10). Această stare de fapt s-a reflectat și în participarea redusă la alegerile pentru Parlamentul European, în 2014 (42,5 %). Numai 56 % dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani au declarat că au votat la un scrutin organizat în ultimii trei ani, deși cifrele au fost mai ridicate în Malta (76 %), Belgia (73 %) și Italia (71 %).

 

Un număr considerabil de tineri (44 %) nu au luat niciodată parte la activități organizate. Cele mai populare activități sunt cele legate de cluburile de sport (35 % dintre tineri au declarat că au luat parte la activități organizate de un club sportiv în anul precedent) și cluburile de tineret, cercurile recreative sau alte organizații pentru tineri (22 %).

 

Compară-te cu alții!

Folosește instrumentul interactiv Young Europeans pentru a te compara cu alți tineri din Europa.

 

De asemenea, poți consulta rezultatele sondajului privind calitatea vieții pentru întreaga UE.

 

Linkuri utile:

Să fii tânăr în Europa de azi

 

Publicat: L, 09/11/2015 - 14:52


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!