Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Milyen ma a fiatalok élete az Európai Unióban?

© fotolia.com - ra2 studio
Mennyiben hasonlít a fiatalok élete az EU különböző országaiban? Személyes kapcsolatok, lakás- és munkaviszonyok... Hasonlítsd össze a saját helyzeted azzal, ahogy kortársaid élnek az EU más tagállamaiban.

Életminőség

Az Eurofound alapítvány által az Európai Unió polgárainak életminőségéről készített jelentés szerint a 16–24 éves fiatalok a legelégedettebbek az életükkel (ők 10-ből átlagosan 7,6 pontra osztályozzák életminőségüket). A második legelégedettebb csoportot a gyermekes házaspárok alkotják (7,4 ponttal).

 

A jelentés arra az általános összefüggésre is rámutat, hogy azok az emberek, akik a legelégedettebbek az életükkel, egyúttal nagyon jó egészségnek örvendenek. Noha az EU-ban élő fiatalok körében igen elterjedt a dohányzás, nagy többségük (67,7%-uk) úgy ítéli meg, hogy egészségi állapota jó vagy nagyon jó. A többségük sportol vagy más, testmozgással járó tevékenységet űz.

 

Általánosságban elmondható, hogy az európaiak elégedettek a személyes kapcsolataikkal (10-ből 7,8 pont), a lakásviszonyaikkal (7,5 pont) és a lakókörnyezetükkel (7,3 pont).

 

Életmód, szokások

Egyre több és több fiatal használja – különösen mobilkészülékről – az internetet napi rendszerességgel (ez a 16–29 éves korosztály esetében 10-ből 9 fiatalról mondható el).

 

Az a tendencia is megfigyelhető, hogy a fiatalok hosszabb ideig tanulnak, mielőtt kilépnek a munkaerőpiacra. Ennek egyik oka az lehet, hogy manapság a fiatalok nem egykönnyen találnak állást – körükben 20,9% a munkanélküliség aránya.

 

A jelentés szerint a fiatalok egyre kevésbé bíznak a jogrendszerben (10-ből 4,6 pont). Ezt tükrözte a 2014. évi európai parlamenti választásokon mért részvételi arány (42,5%) is. A 15–30 éves fiataloknak mindössze 56%-a mondta azt, hogy az előző három év folyamán részt vett valamilyen választáson, habár ez az arány magasabb volt három országban: Máltán (76%), Belgiumban (73%) és Olaszországban (71%).

 

A fiatalok tekintélyes hányada (44%-a) még soha életében nem vett részt szervezett tevékenységekben. A válaszok alapján a sportklubok által szervezett tevékenységek voltak a legnépszerűbbek (a fiatalok 35%-a mondta azt, hogy az előző évben részt vett sportklub által szervezett tevékenységben). Ezeket az ifjúsági klubok, a szabadidős csoportok és az ifjúsági szervezetek (22%) által szervezett tevékenységek követték a sorban népszerűség tekintetében.

 

Hogyan élnek a kortársaid hozzád képest?

A Fiatal európaiak nevű interaktív eszköz segítségével összevetheted saját élethelyzetedet az EU területén élő kortársaid helyzetével.

 

A linkre kattintva arra is lehetőséged nyílik, hogy megjelenítsd az életminőség témájában végzett uniós felmérés eredményeit.

 

Kapcsolódó linkek:

Az európai fiatalok helyzete napjainkban

 

Közzétéve: h., 09/11/2015 - 14:43


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!