Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kako je danas biti mlad u Europskoj uniji?

© fotolia.com - ra2 studio
Žive li mladi diljem EU-a sličnim životom? Privatni život, smještaj, poslovi... Napravite usporedbu sebe i svoje zemlje s ostatkom EU-a.

Kvaliteta života

Prema izvješću o kvaliteti života u EU-u koje je objavio , Eurofound osobe između 16 i 24 godine najzadovoljnije su svojim životom (prosječna je ocjena 7,6 od 10) kao i parovi s djecom (7,4).

 

U izvješću se ističe i činjenica da su osobe koje su u prosjeku najzadovoljnije sa svojim životom ujedno i najzdravije. Iako je pušenje jako rašireno među mladima u EU-u, velika većina (67,7 %) njih tvrdi da su dobrog ili jako dobrog zdravlja, a isto tako većina ih se bavi sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

 

Europljani su u pravilu zadovoljni sa svojim privatnim životom (s prosječnom ocjenom 7,8 od 10), smještajem (7,5) i životnim okruženjem (7,3).

 

Stil života i navike

Broj mladih koji su svaki dan na internetu stalno raste (9 od 10 osoba između 16 i 29 godina), posebno na mobilnim uređajima.

 

Mladi se dulje školuju prije nego se zaposle.  To je možda zbog toga jer imaju poteškoća pronaći posao, s obzirom na to da je stopa mladih koji su nezaposleni je 20,9 %.

 

Osim toga, ne vjeruju pravnim sustavima svojih zemalja (4,6 od 10). To je potvrđeno odazivom birača na parlamentarnim izborima EU-a 2014. (42,5 %).  Samo je 56 % osoba između 15 i 30 godina izjavilo da je glasovalo na izborima u protekle tri godine, iako su brojke bile veće u Malti (76 %), Belgiji (73 %) i Italiji (71 %).

 

Znatan dio mladih (44 %) nikada nije sudjelovalo u nikakvim organiziranim aktivnostima.  Najomiljenije su aktivnosti bile povezane sa sportskim klubovima (35 % mladih izjavilo je da je u prošloj godini sudjelovalo u aktivnostima koje su organizirali sportski klubovi), klubovima za mlade, grupama za slobodne aktivnosti ili nekom drugom organizacijom mladih (22 %).

 

Usporedi se s ostalima!

Isprobaj interaktivni alat „Young Europeans” kako bi se mogao usporediti s drugim mladim osobama iz EU-a.

 

Možeš pogledati i rezultate istraživanja o kvaliteti života u čitavom EU-u.

 

Ostale poveznice:

Biti mlad u Europi danas

 

Objavljeno: pon, 09/11/2015 - 14:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!