Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Πώς είναι να είναι κανείς σήμερα νέος στην ΕΕ;

© fotolia.com - ra2 studio
Οι ζωές των νέων της Ευρώπης έχουν ομοιότητες μεταξύ τους; Προσωπικές σχέσεις, συνθήκες στέγασης, θέσεις εργασίας ... Συγκρίνετε τον εαυτό σας και τη χώρα σας με την υπόλοιπη ΕΕ.

Ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με την έκθεση του Eurofound για την ποιότητα ζωής στην ΕΕ, τα άτομα ηλικίας 16-24 ετών εμφανίζουν τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους (βαθμολογία 7,6 από 10, κατά μέσο όρο). Ακολουθούν τα ζευγάρια με παιδιά (7,4).

 

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα άτομα με τον μεγαλύτερο μέσο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους τείνουν επίσης να έχουν πολύ καλή υγεία. Παρ' όλα αυτά, το κάπνισμα είναι διαδεδομένο μεταξύ των νέων της ΕΕ, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα (67,7%) δηλώνουν ότι έχουν καλή ή πολύ καλή υγεία, και οι περισσότεροι κάνουν κάποιο άθλημα ή άλλου είδους σωματική άσκηση.

 

Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοι είναι μάλλον ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις (με μέση βαθμολογία 7,8 με ανώτατο το 10), τις συνθήκες στέγασής τους (7,5) και το περιβάλλον ζωής τους (7,3).

 

Τρόπος ζωής και συνήθειες

Όλο και περισσότεροι νέοι συνδέονται καθημερινά με το διαδίκτυο (9 στα 10 άτομα ηλικίας 16-29), ιδίως μέσω κινητών συσκευών.

 

Οι νέοι τείνουν επίσης να περνούν περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση προτού ξεκινήσουν να εργάζονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι συναντούν προβλήματα εύρεσης εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας των νέων ανέρχεται στο 20,9%.

 

Παρ' όλα αυτά, έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στο νομικό τους σύστημα (4,6 από τους 10). Αυτό είναι εμφανές από το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην ΕΕ το 2014 (42,5%). Μόνον το 56% των ατόμων ηλικίας 15‑30 ετών δήλωσαν ότι ψήφισαν σε εκλογές τα προηγούμενα τρία χρόνια, αν και τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα στη Μάλτα (76%), στο Βέλγιο (73%) και την Ιταλία (71%).

 

Σημαντικό ποσοστό των νέων (44%) δεν έχει πάρει ποτέ μέρος σε οργανωμένες δραστηριότητες. Στις δημοφιλέστερες δραστηριότητες συγκαταλέγεται η συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους (το 35% των νέων δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από αθλητικούς συλλόγους το περασμένο έτος) και συλλόγους νεολαίας, ομάδες αναψυχής ή άλλες μορφές οργανώσεων νεολαίας (22%).

 

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους!

Ρίξτε μια ματιά στο διαδραστικό εργαλείο «Young Europeans» για να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους νέους στην ΕΕ.

 

Μπορείτε ακόμη να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας «Ποιότητα Ζωής» για το σύνολο της ΕΕ.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς είναι να είσαι νέος σήμερα στην Ευρώπη

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 09/11/2015 - 14:40


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!