Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Minkälaista on olla nuori tämän päivän EU:ssa?

© fotolia.com - ra2 studio
Elävätkö nuoret eri puolilla EU:ta samanlaista elämää? Ihmissuhteet, asuminen, työpaikat... vertaa itseäsi ja maatasi muihin EU-maihin.

Elämänlaatu

Eurofoundin teettämän EU:n elämänlaaturaportin mukaan tyytyväisimpiä elämäänsä ovat 16–24-vuotiaat (keskimääräinen arvosana 7,6 / 10) sekä lapsiperheiden vanhemmat (7,4).

 

Raportissa todetaan myös, että elämäänsä tyytyväisimmät ovat yleensä myös hyvin terveitä. Vaikka tupakointi onkin yleistä nuorten keskuudessa EU:ssa, selkeä enemmistö (67,7 %) luokittelee terveytensä hyväksi tai erittäin hyväksi, ja suurin osa harjoittaa urheilua tai muuta liikuntaa.

 

Eurooppalaiset ovat yleisesti melko tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa (7,8 / 10), asumiseensa (7,5) ja elinympäristöönsä (7,3).

 

Elämäntyyli ja tavat

Yhä useampi nuori kuluttaa aikaa internetissä päivittäin (yhdeksän kymmenestä 16–29-vuotiaasta) ennen kaikkea mobiililaitteilla.

 

Nuoret myös käyttävät enemmän aikaa kouluttautumiseensa ennen työpaikan hankkimista. Tämä voi johtua hankaluuksista työpaikan saannissa, kun nuorison työttömyysaste on 20,9 %.

 

Nuorten luottamus oikeusjärjestelmään on kuitenkin alhainen (4,6 / 10). Tämä näkyi äänestysvilkkaudessa Euroopan parlamentin vaaleissa vuonna 2014 (42,5 %). Ainoastaan 56 % 15–30‑vuotiaista kertoi äänestäneensä vaaleissa viimeksi kuluneiden 3 vuoden aikana, joskin joissakin maissa lukemat olivat korkeammat: Malta (76 %), Belgia (73 %) ja Italia (71 %).

 

Huomattava osa nuorista (44 %) ei ole koskaan osallistunut järjestäytyneeseen toimintaan. Suosituimmat aktiviteetit liittyivät urheiluseuroihin (35 % nuorista sanoi osallistuneensa viimeksi kuluneen vuoden aikana urheiluseuran järjestämään toimintaan) ja nuorisokerhoihin, vapaa-ajan ryhmiin tai muihin nuorten järjestöihin (22 %).

 

Vertaa itseäsi muihin!

Voit verrata itseäsi muihin EU:n nuoriin vuorovaikutteisen Young Europeans -sivuston avulla.

 

Voit myös visualisoida elämänlaatukyselyn tuloksia kaikkialta EU:sta.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Nuorena tämän päivän Euroopassa

 

Julkaistu: Ma, 09/11/2015 - 13:12


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä