Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Känner du till dina konsumenträttigheter?

A picture
© fotolia.com - Art Allianz
Om du bor i EU har du vissa rättigheter som konsument enligt EU-lagstiftningen. Men för att kunna se till att de respekteras måste du veta vilka rättigheter du har.

Dina rättigheter som konsument i EU omfattar bland annat avtal, mat, hälsa och rättigheter på nätet. Om du köper en defekt vara från ett annat EU-land eller om ditt flyg blir inställt eller försenat, finns det två webbplatser där du kan läsa om dina rättigheter:

 

EU consumer policy explained in 3 minutes

 

Hjälp och råd

Michel som bor i Frankrike beställde en digitalkamera från en tysk webbplats. Han betalade 300 euro i förskott för kameran och fick sedan veta att den tyska handlaren hade skickat kameran med post. Men kameran kom aldrig fram. Michel försökte kontakta handlaren flera gånger, men när han aldrig fick svar gick han till det europeiska konsumentcentrumet i Frankrike för att få hjälp. Det franska konsumentcentrumet kontaktade den tyska konsumentmyndigheten som i sin tur kontaktade handlaren. Eftersom handlaren inte hade något bevis på att han skickat kameran var han tvungen att ge Michel en ny.

 

Om du får liknande problem kan du vända dig till nätverket av Europeiska konsumentcentrum (ECC-Net) för att få gratis hjälp och råd. Du kan få hjälp på nätet eller i ditt hemland, eftersom det finns ett konsumentcentrum i varje EU-land och dessutom i Norge och Island.

 

Ta reda på mer

Om du vill veta mer om dina rättigheter kan du gå in på webbplatsen Dolceta där du kan läsa om konsumenträttigheter, tjänster, produktsäkerhet, hållbar konsumtion och finansiella tjänster.

EU:s skolkalender innehåller information om EU:s institutioner och regler, till exempel om hälsa och konsumentskydd, att studera utomlands och miljöfrågor.