Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Tudod-e, milyen jogok illetnek meg fogyasztóként?

A picture
© fotolia.com - Art Allianz
Az európai uniós jogszabályok az EU országaiban élő polgárok mindegyike számára biztosítanak bizonyos jogokat. Ahhoz, hogy hatékonyan érvényt tudj szerezni a jogaidnak, legelőször is tisztában kell lenned azzal, pontosan milyen jogok illetnek meg.

Az EU országaiban élő fogyasztók jogai számos területre kiterjednek. Példaként említhetők többek közt a szerződések, az élelmiszerek, az egészség és az online vásárlás. Legközelebb, amikor hibás terméket vásárolsz az uniós országok valamelyikében, vagy ha repülővel utazol, és járatkésésre vagy járattörlésre kerül a sor, az alábbi két webhelyen utánanézhetsz, pontosan milyen jogok illetnek meg az említett és más, hasonló esetekben:

 

EU consumer policy explained in 3 minutes

 

Segítségnyújtás és tanácsadás

A Franciaországban élő Michel digitális fényképezőgépet rendelt meg az interneten egy német weboldalról. Miután kifizette a 300 eurós előleget, értesítették, hogy a német kereskedő postára adta a készüléket. A fényképezőgép azonban nem érkezett meg. Michel megpróbálta felvenni a kapcsolatot a forgalmazóval, de amikor sokadik megkeresésére sem kapott választ, a franciaországi Európai Fogyasztói Központhoz fordult segítségért. Az iroda érintkezésbe lépett a német online fogyasztóvédelmi szervezettel, az pedig közvetlenül a fényképezőgépet értékesítő forgalmazóhoz fordult. Mivel a kereskedő nem tudta igazolni, hogy valóban feladta a készüléket, új fényképezőgépet kellett postáznia Michel részére.

 

Hasonló probléma esetén Ön is segítséget kérhet az Európai Fogyasztói Központok Hálózatától. A hálózat munkatársai ingyenesen segítséget nyújtanak és tanácsot adnak a fogyasztóknak. Ön nemcsak az interneten, de saját hazájában is segítséget kaphat, mivel az Európai Fogyasztói Központok Hálózata mindegyik EU-tagállamban (továbbá Norvégiában és Izlandon is) működtet központot.

 

További információk

Ha többet szeretnél megtudni a Téged megillető jogokról, érdemes ellátogatnod a Dolceta portáljára, amely online képzési modulokat kínál az érdeklődők számára a fogyasztói jogok, a szolgáltatások, a termékbiztonság, a fenntartható fogyasztás és a pénzügyi szolgáltatások témájában.

Az Európa Naptár segítségével pedig az európai uniós intézményekkel és témákkal, így például az egészségüggyel és a fogyasztóvédelemmel, a külföldi továbbtanulással és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteidet gyarapíthatod.

Közzétéve: p., 12/04/2013 - 14:44


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!