Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Toteutuuko sukupuolten välinen tasa-arvo?

A picture
© shutterstock.com - Aaron Amat
Naisten ja miesten välillä on edelleen epätasa-arvoa, minkä voi havaita etenkin työmarkkinoilla. EU-maissa naiset ansaitsevat elämänsä aikana keskimäärin 17 prosenttia vähemmän kuin miehet.

Viime vuosikymmeninä EU:ssa on saavutettu paljon tasa-arvon alalla: yhä useammat naiset ovat työelämässä, ja heillä on mahdollisuus kouluttautua. Euroopan komissio edistää naisten ja miesten tasavertaista kohtelua tasa-arvostrategian avulla.

 

Close the gender pay gap

 

Palkkatasa-arvon päivä

Euroopan palkkatasa-arvonpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2011. Päivän tavoitteena on tiedottaa naisten ja miesten eripalkkaisuudesta. Koska naisen täytyi vuonna 2010 keskimäärin tehdä 64 työpäivää enemmän kuin miehen ansaitakseen vuodessa yhtä paljon, palkkatasa-arvoa vietettiin 5.3.2011, eli 64 päivää vuodenvaihteen jälkeen. Palkkatasa-arvon päivästä on sittemmin tullut vuotuinen teemapäivä monissa EU-maissa.

"Euroopan palkkatasa-arvon päivä muistuttaa meille, kuinka paljon on vielä matkaa naisten ja miesten samapalkkaisuuteen", totesi Viviane Reding (Euroopan komission varapuheenjohtaja ja oikeusasioista vastaava komissaari). Reding vetosi EU-maiden hallituksiin, liike-elämään ja ammattiyhdistyksiin, jotta palkkatasa-arvosta tulisi todellisuutta eikä erityistä teemapäivää enää tarvittaisi.
 

Palkkatasa-arvolaskuri – laske naisten ja miesten palkan ero omalla alallasi.

 

Mistä saa apua

Onko sinusta joskus tuntunut, että sinua on syrjitty työnsaannissa sukupuolesi takia? Tai oletko nähnyt jotakuta muuta kohdeltavan väärin hänen sukupuolensa takia? Lisätietoja siitä, kuinka voit puolustaa oikeuksiasi EU-lainsäädännön avulla, saat oman maasi tasa-arvovaltuutetulta tai vastaavalta elimeltä.

Jos olet perustamassa yritystä, Tasa-arvo kannattaa ‑hanke voi auttaa sinua löytämään tarvitsemaasi osaavaa naistyövoimaa. Hankkeessa myös vaihdetaan tietoa hyvistä toimintatavoista, joilla yrittäjä voi houkutella työntekijöitä ja pitää heidät yrityksen palveluksessa, kehittää heidän kykyjään sekä edistää samapalkkaisuutta.