Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Υπάρχει πράγματι ισότητα των φύλων;

A picture
© shutterstock.com - Aaron Amat
Ακόμη και σήμερα, τον 21ο αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών, ιδίως στην αγορά εργασίας. Στην ΕΕ, οι γυναίκες κερδίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κατά μέσο όρο, 17% λιγότερα από τους άνδρες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στην ΕΕ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων: έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται και έχει βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβάλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων μέσω της στρατηγικής για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Close the gender pay gap

 

Ημέρα Ίσης Αμοιβής

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής ορίστηκε τον Μάρτιο του 2011, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη διαφορά αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η 5η Μαρτίου ήταν η ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με τον σχετικό υπολογισμό, ο μέσος όρος των γυναικών έπρεπε να είχε εργαστεί 64 επιπλέον ημέρες το 2010 για να κερδίσει όσο ο μέσος όρος των ανδρών. Η Ημέρα Ίσης Αμοιβής εορτάζεται κάθε χρόνο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

"Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής μάς υπενθυμίζει πόσες προσπάθειες πρέπει να γίνουν ακόμα ώστε να κλείσει η ψαλίδα στις αμοιβές των δύο φύλων", δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης), η οποία δεσμεύθηκε  να συνεργασθεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τις ενώσεις επιχειρήσεων και τα συνδικαλιστικά σωματεία, “ ώστε στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε πλέον την Ημέρα Ίσης Αμοιβής για να επισημαίνει τις διαφορές στις αποδοχές ανδρών και γυναικών.»
 

Υπολογίστε τις διαφορές στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δικό σας περιβάλλον εργασίας.

 

Ζητήστε βοήθεια

Αισθανθήκατε ποτέ ότι λόγω του φύλου σας δεν μπορέσατε να προσληφθείτε σε θέση εργασίας; Έπεσε ποτέ στην αντίληψή σας ότι κάποιος υπέστη άδικη μεταχείριση λόγω φύλου; Επικοινωνήστε με τον εθνικό σας φορέα ισότητας των φύλων και μάθετε τι προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ για την περίπτωσή σας.

Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, η πρωτοβουλία Η ισότητα ανταμείβει μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε στην αγορά εργασίας γυναίκες με τις δεξιότητες που χρειάζεστε. Προβλέπει επίσης τρόπους ανταλλαγής ορθών πρακτικών για την προσέλκυση, διατήρηση και ανάπτυξη κορυφαίων ταλέντων, καθώς και τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων.

 

Δημοσιεύθηκε: Παρ, 12/04/2013 - 12:40


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!