Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Este egalitatea de gen o realitate?

A picture
© shutterstock.com - Aaron Amat
Chiar şi astăzi, în secolul al XXI-lea, mai există încă inegalităţi între femei şi bărbaţi, în special pe piaţa muncii. În Uniunea Europeană, femeile câștigă, în medie, de-a lungul vieții, cu 17% mai puțin decât bărbații.

În ultimele decenii, UE a făcut progrese importante în ceea ce priveşte egalitatea de gen: numărul femeilor care lucrează a crescut, iar accesul lor la educaţie şi programe de formare s-a îmbunătăţit. Comisia Europeană a contribuit la promovarea egalităţii de gen prin strategia pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi.

 

Close the gender pay gap

 

Ziua europeană a egalității salariale

Prima ediţie a Zilei europene a egalităţii salariale a avut loc în martie 2011. Ea şi-a propus să sensibilizeze opinia publică cu privire la diferenţele salariale dintre bărbaţi şi femei. Data aleasă, 5 martie, nu a fost întâmplătoare:  ea reprezenta ziua în care se împlinea numărul de zile în plus (64) de care femeile aveau nevoie, în medie, pentru a câştiga salariul primit de bărbaţi în 2010.  Ziua europeană a egalităţii salariale se celebrează în multe ţări europene.

„Ziua europeană a egalităţii salariale ne reaminteşte că mai avem multe de făcut pentru a pune capăt inegalităţilor din acest domeniu, a spus Viviane Reding (comisar pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene), luându-şi angajamentul de a coopera cu guvernele, întreprinderile şi sindicatele din UE, pentru ca „în viitor  să nu mai avem nevoie de o Zi europeană a egalităţii salariale care să ne aducă aminte că femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii.”
 

Calculaţi diferenţele de salarizare dintre bărbaţi şi femei în domeniul dumneavoastră de activitate.

 

Cum puteți obține ajutor

Aţi simţit vreodată că nu aţi obţinut un loc de muncă din cauza apartenenţei la un anumit sex? Cunoaşteţi o persoană care a fost tratată incorect din acelaşi motiv? Contactaţi organismul responsabil pentru egalitatea de gen din ţara dumneavoastră şi aflaţi ce sprijin puteţi obţine în baza legislaţiei europene.

Dacă vă gândiţi să începeţi o afacere, iniţiativa Equality Pays Off vă poate ajuta să găsiţi pe piaţa muncii femei talentate, care deţin competenţele de care aveţi nevoie. În acelaşi timp, facilitează schimbul de bune practici cu privire la atragerea, menţinerea şi dezvoltarea talentelor de vârf şi propune modalităţi de reducere a diferenţelor de salarizare dintre bărbaţi şi femei.