Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ismerd meg, milyen alapjogok illetnek meg

The 30 Articles of Human Rights

Az emberi jogok mindenkit megilletnek, állampolgárságra, lakóhelyre, nemre, nemzeti vagy etnikai hovatartozásra, bőrszínre, vallási meggyőződésre, szexuális irányultságra, anyanyelvre stb. való tekintet nélkül.

Ezeket a jogokat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata rögzíti, melyet több mint 60 évvel ezelőtt fogadtak el. A nyilatkozatot mindenkinek érdemes elolvasnia. Az emberi jogokat először meg kell ismernünk ahhoz, hogy később meg tudjuk védeni és érvényre tudjuk juttatni őket.

 

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát csaknem az összes ország elfogadta a világon. A nyilatkozat a legtöbb nyelvre lefordított hivatalos dokumentum a Földön: a szöveg több mint 380 nyelvi és nyelvjárási változatban olvasható.

 

Az emberi jogok napja

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948. december 10-én fogadták el. Azóta minden év december 10-én világszerte megünnepeljük az emberi jogok napját. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa fontos szerepet tölt be az emberi jogok napjával kapcsolatos törekvések összehangolása terén.

 

Az emberi jogok védelmében

Az Amnesty International világszerte védelmezi azokat, akiknek emberi jogait sérelem éri. Munkájukat Te is segítheted, ha belépsz a szervezetbe; tagként e-mail értesítést kapsz majd az emberi jogi kampányokról és azokról a tevékenységekről, amelyekben aktív szerepet vállalhatsz. Arra is lehetőséged van, hogy önkéntesként – a helyi kezdeményezéseket támogatva – végezz munkát. Célszerű utánanézned, működtet-e helyi képviseletet az Amnesty International abban az országban, ahol élsz.

Ha az emberi jogok területén szeretnél elhelyezkedni, érdemes tudnod, hogy a Human Rights Watch világszerte számos (többnyire fizetés nélküli) gyakornoki lehetőséget kínál a szervezet helyi képviseletein. Nézz utána, melyik lehetőség érdekel a legjobban, és jelentkezz!

Közzétéve: p., 12/04/2013 - 12:13


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!