Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Jóllét – Statisztikai körkép a fiatalokról

© shutterstock.com - mangostock
Hogyan boldogulnak a fiatalok a régiódban a más országokban élő fiatalokhoz képest? A kérdés megválaszolásához segítségedre lehetnek a jóllétet és az elégedettséget mérő tanulmányok.

Az OECD Better Life (a jobb életért) indexe

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Better Life kezdeményezésének keretében statisztikai felmérést készített az életkörülményekről (azaz az anyagi tényezőkről), valamint az életszínvonalról (amely az egészségre, az oktatásra és környezetre összpontosít). A felmérés eredményei alapján létrehozott interaktív térképen az adatok ország, korcsoport és nem szerinti bontásban vannak megadva. Az alkalmazás jól szemlélteti, hogy a világ régiói hogyan teljesítenek a jóllétet befolyásoló kritériumok alapján.

 

Az élettel való általános megelégedettség az OECD országai közül Dániában, Izlandon és Svájcban a legmagasabb (az összes országra vonatkozó átlagpontszám: 6,6).

 

A munkaképes korú (15–64 éves) emberek 65%-ának van fizetett munkája. Ebből a szempontból a legjobban Izland (82%), Svájc (80%) és Norvégia (75%) teljesít, míg az utolsó három helyen Görögország (49%), Törökország (50%) és Spanyolország (56%) áll.

 

A foglalkoztatás terén különbség van a két nem között is: míg átlagban a nők 58%-ának van munkája, ez az arányszám a férfiak körében 73%. A legnagyobb különbség Törökországban és Mexikóban van, a legkisebb Kanadában, Észtországban és a skandináv országokban.

 

Ami a polgári szerepvállalást illeti, az OECD-országokban a választási részvétel aránya átlagban 68%. A parlamenti képviselők csupán 28%-a nő.

 

A fiatalok jóllétének általános mutatója

A fiatalok jólétének általános mutatója (The Global Youth Wellbeing Index) fiatalokkal kapcsolatos adatokkal dolgozik. Célja, hogy felmérje és összehasonlítsa a fiatalok jóllétét világszerte. A mutatószámot hat szempont alapján állították össze, melyek a következők:

  • polgári szerepvállalás
  • gazdasági lehetőségek
  • oktatás
  • egészség
  • információs és kommunikációs technológiák (IKT)
  • biztonság és védelem

 

A vizsgálat során figyelembe vették a fiatalok bizonyos kérdésekről alkotott véleményét is. A jelentés megállapítja, hogy a fiatalok elégedetlenségi szintje nem áll mindig egyenes arányban a jólét szintjével.

 

A legtöbb fiatal úgy gondolja, hogy nem él túl jól, és csak 15%-uk nyilatkozott úgy, hogy magas vagy közepes színvonalon él. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok az egészségre vonatkozó kérdésekre adták a legpozitívabb válaszokat, míg a gazdasági lehetőségekre vonatkozó kérdéseket ítélték meg a legborúlátóbban – még azokban az országokban is, ahol az általános jólét foka magas.

 

Az egészséggel kapcsolatos szempontok elemzése azt mutatja, hogy az országok több mint kétharmada az átlagosnál jobban teljesít. Míg a magas jövedelmű országokban kevesebb gyerek születik és alacsonyabb a halandóság, ugyanitt a fiatalok körében gyakoribb a depresszió és a túlzott stressz.

Közzétéve: sze., 25/11/2015 - 16:45


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!